Landstede Open Huis


Vrijwilligerswerk krijgt versterking studenten

Studenten van de opleiding Verzorging & Verpleging van Landstede doen sinds september vrijwilligerswerk. Ze helpen onder andere in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg.

De studenten doen dit in het kader van hun opleiding bij Landstede, niet in hoofdzaak voor de beroepservaring maar vooral om persoonlijke vaardigheden op te doen met een knipoog naar de het beroep waarvoor ze opgeleid worden. De vrijwilligerscentrales juichen dit initiatief toe.

Het de vrijwilligersbaantjes worden PEPs genoemd, wat staat voor persoonlijke ervaringsplaatsen. Studenten doen hierbij gedurende een half jaar één dag per week vrijwilligerswerk waarbij de nadruk op de persoonlijke vaardigheden ligt. Het verschil met een stage is dat er veel minder eisen aan de praktijk worden gesteld en dat de organisatie waar het werk verricht wordt geen officiële stageplaats is.

Bijna honderd 1e jaars studenten van de opleiding Verpleegkunde van Landstede zijn vanaf september van dit jaar dag per week vrijwilliger. Hun vrijwilligersbaantje hebben ze onder andere te danken aan de vrijwilligerscentrales in Zwolle en Kampen. Deze werden zelfstandig door de studenten benaderd. Via de website en de vacaturebakken op de vestigingen werd gezocht naar vacatures. In de meeste gevallen wordt er na een sollicitatiegesprek een vrijwilligerscontract ondertekend en zijn de studenten net als de gewone vrijwilligers aan de slag gegaan.

De vrijwilligerscentrales in Zwolle en Kampen zijn blij met dit initiatief. De centrales proberen al langere tijd om ook jongeren aan te spreken, een doelgroep die tot nu toe veel minder te porren was om vrijwilligerswerk te doen. Jongeren zien steeds meer dat vrijwilligerswerk hen ook wat oplevert, ook al is dat geen geld maar persoonlijke vaardigheden. De PEP-stages zijn een perfecte gelegenheid om hieraan bij te dragen.

Vrijwilligerswerk is een van de speerpunten in het beleid van onderwijsorganisatie Landstede. Landstede wil zich vooral richten op het waarde(n) vol leren, leven en werken. Vijf waarden (talentontwikkeling, respect, zingeving, verantwoordelijkheid en ontmoeting) zijn hiervoor het uitgangspunt. Vrijwilligerswerk past daar uitstekend bij. Veel studenten maar ook medewerkers van Landstede doen vrijwilligerswerk.