Gemeente Voorschoten

Persberichten - Wijzigingen gemeentelijke heffingen 2005 Uitgebracht op: woensdag 8 december 2004

Inwoners uit Voorschoten krijgen eind februari één aanslag voor gemeentelijke heffingen in de bus. Ten opzichte van 2004 kunnen zij een aantal veranderingen verwachten. Zo stijgt de onroerendzaakbelasting (OZB) gemiddeld met 11% en gaan meerpersoonshuishoudens meer afvalstoffenheffing betalen, terwijl deze heffing voor eenpersoonshuishoudens juist lager uitvalt. Met name door de wijziging van de OZB en de afschaffing van de Zalmsnip krijgen de Voor-schotense huishoudens, volgens de landelijke trend, over het algemeen helaas met een meer dan te verwachten lastenstijging te maken.

De wijzigingen in de afvalstoffenheffing komen voort uit de wens van de gemeenteraad om het principe de vervuiler betaalt beter tot zijn recht te laten komen. De opbrengst die de gemeente haalt uit de afvalstoffenheffing, wordt in totaal niet hoger maar de kosten voor afvalverwerking worden wel eerlijker over de Voorschotense bevolking verdeeld. Door een beter onderscheid te maken tussen verschillende typen huishoudens met elk hun eigen ingeschatte afvalhoeveelheden, sluiten de tarieven beter aan bij de hoeveelheid afval die dergelijke huishoudens aanbieden. Het tarief dat hoort bij de categorie bejaarden-etagewoning, blijft gelijk.

Hertaxatie waarde roerend en onroerend goed
In 2003 is de gemeente begonnen met het opnieuw taxeren van alle onroerende zaken in Voorschoten. De gemeente is wettelijk verplicht om dit één keer in de vier jaar te doen. Het gaat bij de hertaxatie om de waarde van woningen, bedrijfspanden en gronden. Deze hertaxatie is binnenkort afgerond. De hertaxatie resulteert in een nieuwe waardebepaling van onroerende zaken (WOZ). Alle eigenaren en gebruikers worden van de nieuwe WOZ-waarden op de hoogte gesteld door middel van vermelding daarvan op de aanslag. Door de waardestijging van woningen is dit bedrag hoger dan voorheen. De nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde die de woning of het pand op 1 januari 2003 had en geldt voor de periode van 2005 tot en met 2008.

Verhoging OZB
Uitgaande van een gelijke opbrengst, betekent de gemeentelijke hertaxatie dat de tarieven neerwaarts aangepast zouden moeten worden; ze zijn immers gebaseerd op een hogere waarde. Maar doordat het Rijk vanwege de uitkomsten van deze hertaxatie een correctie op andere inkomsten van de gemeente toepast, kan de gemeente de tarieven niet volledig verhoudingsgewijs verlagen. De correctie leidt daardoor tot een verhoging van 5% van de tarieven. De gemeenteraad heeft vanwege de financiële situatie in 2002 besloten op de OZB naast de inflatie (voor 2005 geraamd op 2%) tot 2006 een extra verhoging van 4% toe te passen. De totale opbrengst voor de gemeente zal in verband met bovengenoemde correctie van het Rijk met 11% moeten stijgen. De inwoners moeten er rekening mee houden dat het hier gaat om gemiddelden. Afwijkingen kunnen hoger of lager uitvallen, al naar gelang de onderlinge verschillen in de waardestijging van woningen. De aanslag voor bedrijven kan overigens nagenoeg gelijk blijven aan die van vorig jaar, doordat de waarde van bedrijven veel minder sterk gestegen is dan die van de woningen.

Afschaffing Zalmsnip
De gemeentelijke heffing valt, behalve door een stijging van de OZB, ook hoger uit doordat het kabinet de lokale lastenverlichting, beter bekend als de Zalmsnip, heeft afgeschaft. Dit scheelt elk Voorschotens huishouden sowieso 34,03.

Totale gemeentelijke heffingen
Net als in 2004, bestaat dit jaar de aanslag met gemeentelijke heffingen uit OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing en eventueel hondenbelasting. De riool- en afvalstoffenheffing zijn sinds dit jaar in de gemeentelijke aanslag opgenomen. Voor 2004 werden deze heffingen door Nuon geïnd. De tarieven van de rioolheffing zijn aangepast in overeenstemming met het laatst vastgestelde gemeentelijk rioleringsplan. De hondenbelasting is voor het jaar 2005 alleen met het inflatiepercentage van 2% verhoogd.

Meer informatie
Bezwaar tegen de aanslag van gemeentelijke heffingen is mogelijk vanaf het moment dat deze in de bus valt. Bij de aanslag ontvangen inwoners en bedrijven een brochure met meer informatie over de afvalstoffenheffing, de WOZ-waarde van hun woning en de OZB. Rekenvoorbeelden voor de verschillende woningen en bedrijfspanden staan op de website van de gemeente Voorschoten (www.voorschoten.nl).


- einde bericht -