SGP


Extra geld voor onderzoeksraad veiligheid

Datum publicatie: 08-12-2004
Auteur: C.G. van der Staaij

De SGP zal zich morgen bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken sterk maken om 1 miljoen euro extra uit te trekken voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Dat geld is hard nodig om de nieuwe Onderzoeksraad ook echt werk te kunnen laten maken van haar uitgebreide takenpakket. Terecht is veiligheid prioriteit nummer één. Dan geeft het geen pas om, zoals minister Remkes doet, enerzijds meer taken toe te bedelen en anderzijds de hand op de knip te houden.

De taak van de OVV is om alle ongevallen in Nederland te onderzoeken. Een belangrijk werkterrein van de Raad is de transportveiligheid, maar daarnaast houdt de OVV zich bezig met ongelukken in de sfeer van de hulpverlening, de industrie, de defensie en het milieu. Beoogd voorzitter is de voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, mr. Pieter van Vollenhoven. Op verzoek van de Kamer kwam Binnenlandse Zaken in 2002 met de wet waarin de instelling van de OVV werd geregeld. In een brief aan de Kamer heeft mr. Van Vollenhoven duidelijk gemaakt dat, gezien de uitbreiding van het takenpakket, er nu te weinig geld beschikbaar is.

De SGP vindt dat nu kabinet en Kamer besloten hebben tot de OVV, er boter bij de vis moet worden gedaan. Anders kan de OVV haar nieuwe takenpakket niet uitvoeren. Wil de Raad haar werk adequaat kunnen doen, dan is 1 miljoen euro extra nodig bovenop het toegezegde budget. De SGP heeft daartoe (samen met het kamerlid Slob) een amendement ingediend. Die 1 miljoen euro is weg te halen bij de post bestemd voor âde invoeringsimpuls en voorlichtingscampagen gekozen burgemeesterâ. Veiligheid van de burgers is belangrijker dan experimenteren met bestuurlijke vernieuwing.

Nadere informatie: C.G. van der Staaij, kamerlid SGP, telefoon: 06 1830 5908 Drs. W.L. Verweij, beleidsmedewerker SGP-fractie, 070 318 2843