TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

8 december 2004

Helft Nederlanders: "Overheid moet ingrijpen bij ongezonde levensstijl"

Iets meer dan de helft van de Nederlandse bevolking (54%) is van mening dat de overheid zich moet bemoeien met de ongezonde, respectievelijk, gezonde levensstijl van haar burgers. Dit blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Jongeren (18-34 jaar) vinden overheidsbemoeienis bovengemiddeld vaak wenselijk (64%). Onder ouderen (55 jaar en ouder) is dit percentage beduidend lager (51%).

Degenen die menen dat de overheid (mede) verantwoordelijk is voor de ongezonde c.q. gezonde levensstijl van haar bevolking is een aantal mogelijke overheidsmaatregelen voorgelegd. Het percentage voorstanders (tussen haakjes vermeld) loopt uiteen van 87 tot 34 procent.
* "Goedkoper maken van gezonde voedingsproducten" (87%).
* "Voorlichting over de negatieve gevolgen" (83%).
* "Subsidie voor gezonde voeding in schoolkantines" (71%).
* "Het van de belasting aftrekbaar maken van sportabonnementen" (64%).

* "Een verbod op reclames die aanzetten tot ongezond voedingsgedrag" (49%).

* "Health tax", een belasting op ongezonde producten (34%).

Een deel van de bovenstaande maatregelen is gebaseerd op het idee van "wortel en stok" - beloning en straf -, de twee meest voor de hand liggende manieren om een ezel een bepaalde richting op te sturen. Wortel-maatregelen zijn bijvoorbeeld de subsidie voor schoolkantines die gezonde voeding verkopen en het van de belasting aftrekbaar maken van abonnementen van sportscholen. Een voorbeeld van een stok-maatregel is de introductie van een belasting op ongezonde producten, een zogenaamde "health tax".

Oudere Nederlanders (55 jaar en ouder) hebben een opvallende houding met betrekking tot deze wortel-en-stok-maatregelen. Enerzijds zijn zij opmerkelijk minder vaak voorstander van de belonende wortel-maatregelen "subsidie voor schoolkantines" (62%) en "van belasting aftrekbaar maken van sportabonnementen" (47%). Anderzijds zijn zij opvallend vaak voorstander van de straffende stok-maatregel "health tax" (43%). Een mogelijke verklaring hiervoor is gelegen in de opvoeding. Waar in de opvoeding van de meeste ouderen, in de jaren vijftig, doorgaans het straffen van "slecht" gedrag centraal stond, is in de loop van de tijd de nadruk komen te liggen op het belonen van "goed" gedrag.

---

1 | Voorstander van maatregel

---

Maatregelen Totaal 18-34 35-54 55+
Subsidie voor schoolkantines die gezonde voeding verkopen 71 79 72 62 Van de belasting aftrekbaar maken van abonnementen van sportscholen e.d. 64 76 66 47
34 31 29 43

---

C0521 | TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 18 tot en met 30 november 2004. Hierbij zijn in totaal 1.150 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.150).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Roe van Kasteren (tel: 020 522 54 93).