Gemeente Abcoude


Gemeente Abcoude meet kwaliteit eigen functioneren

Net zoals veel bedrijven regelmatig doen, licht ook de gemeente Abcoude haar eigen functioneren door. De gemeente gebruikt hiervoor de kwaliteitsmeting zoals die door de Provincie Utrecht is ontwikkeld. De gemeente voert op uitnodiging en onder regie van de provincie de kwaliteitsmeting uit.

Hiervoor is een projectteam samengesteld, waar zowel mensen van de gemeente als van de provincie aan deelnemen. De gemeente maakt afspraken met de provincie over de uitvoering en de inhoud van de meting. Meerdere gemeenten in de provincie passen deze methode inmiddels toe.

Het doel van een kwaliteitsmeting is om inzicht te krijgen in het gemeentelijk functioneren en uitzicht te krijgen op versterking hiervan. Het resultaat van de kwaliteitsmeting is het vertrekpunt voor een gesprek met de provincie over het eigen functioneren en over de beste strategie om dit functioneren te versterken. Het gaat erom een evenwicht te vinden tussen het kunnen (de kwaliteit van het functioneren van de gemeente) en het willen (de lokale ambities).

Is dit een opzetje om tot een gemeentelijke herindeling te komen?

Nee, pertinent niet. In het algemeen zijn er na de meting vier verbeterstrategieën mogelijk:

Consolideren
: het kunnen en willen zijn in balans. Wat is nodig om in de toekomst deze kwaliteit te behouden?

Investeren
: het kunnen en willen zijn niet in balans. Of de lokale ambities moeten worden bijgesteld of er moet worden geïnvesteerd in de gemeentelijke roluitoefening.

Samenwerken
: het kunnen en willen zijn niet in balans. Het is efficiënter om samenwerking met andere gemeenten of de provincie te zoeken dan om lokale investeringen te plegen om de balans in evenwicht te brengen.

Fuseren
: het kunnen en willen zijn niet in balans. De disbalans komt tot uiting op een groot deel van het gemeentelijk functioneren en lokale investeringen en samenwerking bieden geen duurzame oplossingen.

Fuseren wordt dus niet als doel maar als laatste verbeteroptie gezien.

In Abcoude komt de aanvraag voor een kwaliteitsmeting wel op een moment dat er ook in de media gespeculeerd wordt over een mogelijke fusie tussen Loenen en WijdeMeren. Of de resultaten van de meting straks ook aan zullen geven dat fusie voor Abcoude de beste verbeterstrategie is, moet afgewacht worden.

Jan Pieter Lokker, lid van gedeputeerde staten en verantwoordelijk portefeuillehouder over de kwaliteitsmetingen: "De kwaliteitsmetingen zijn voor de betreffende gemeenten en voor de provincie een prima managementinstrument. Zoals ook veel bedrijven doen, zou het voor een gemeentelijke organisatie ook gewoonte moeten worden om het eigen functioneren periodiek onder de loep te nemen. Een soort ISO-keuring als het ware. Wij als GS zouden het prima vinden als elke gemeente bijvoorbeeld om de vier jaar de provincie opdracht geeft voor het uitvoeren van een kwaliteitsmeting. Hierdoor kan er steeds vroegtijdig worden bijgestuurd, wat de kwaliteit van het lokale bestuur in onze provincie zeer ten goede zal komen! Vaak gaat het goed, maar het kan altijd beter. En wie kan daar tegen zijn?"

---

8 december 2004
Burgerjaarverslag 2003

© 2004 Gemeente Abcoude. Disclaimer