Breed Platform Verzekerden en Werk

Werknemers eenzaam in het reïntegratieproces

Hilversum, woensdag 8 december 2004

logo rvs

Knelpuntenonderzoek uitvoering Wet verbetering poortwachter

Werknemers voelen zich eenzaam in het reïntegratieproces. Er wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat zij ziek zijn. Dit blijkt uit het rapport De verplichting tot overeenstemming: onderzoek naar knelpunten in de uitvoering van de Wet verbetering poortwachter. Dit is het eerste onderzoek van het project Recht van Spreken, waarin Breed Platform Verzekerden en Werk en Stichting De Ombudsman samenwerken.

Knelpunten in het poortwachterstraject

Samen verantwoordelijk is de kern van de Wet verbetering poortwachter. De wet is voornamelijk procedureel van aard. Hierdoor bestaat het gevaar dat het menselijk aspect in het reïntegratieproces naar de achtergrond verdwijnt. De wet verplicht de werkgever en werknemer samen te werken aan de terugkeer naar werk. Maar gebeurt dit in de praktijk ook? Het onderzoek toont aan dat de samenwerking in en overeenstemming over het proces lang niet altijd gewaarborgd zijn. Enkele bevindingen uit het onderzoek:

* Het plan van aanpak wordt vaak niet gezamenlijk opgesteld, maar alleen door de werkgever. Het kost werknemers vervolgens moeite om wijzigingen in het plan aan te brengen.

* Werknemers vinden geen gehoor voor eigen voorstellen voor passend werk. Ideeën voor aanpassingen op het werk stuiten op problemen, zeker als blijkt dat het om een permanente situatie gaat.
* Werknemers worden niet betrokken bij de aanstelling van de casemanager, die het reïntegratieproces begeleidt. De rol van deze casemanager is voor werknemers niet duidelijk. Onduidelijkheid en scheve verwachtingen kunnen een succesvolle reïntegratie in de weg staan.

* Als het UWV een sanctie oplegt, zet dit meestal de relatie tussen werkgever en werknemer onder druk.

Meer aandacht preventie en verzuimbeleid

Breed Platform Verzekerden en Werk en Stichting De Ombudsman doen een aantal aanbevelingen, zoals:

* In organisaties kan meer aandacht geschonken worden aan preventie en verzuimbeleid. Werkgevers behoren signalen van werknemers op dit vlak serieus te nemen.

* Over de keuze en de rol van de casemanager moeten werkgever en werknemer expliciet overeenstemmen.

* Bij onenigheid over de reïntegratie-aanpak moeten werkgever en werknemer een beroep kunnen doen op een laagdrempelige vorm van geschillenbeslechting.

Achtergronden bij dit onderzoek

Het Breed Platform Verzekerden en Werk en Stichting De Ombudsman hebben de krachten gebundeld in het tweejarige project Recht van Spreken. De tweedelijns dienstverleningstaak (dossieronderzoek) van Stichting De Ombudsman wordt hierin gecombineerd met de praktijkervaring van het Breed Platform Verzekerden en Werk.

U kunt hier de pdf-versie ophalen (1,0 MB) »»

______________