Rechtbank Zutphen


Afscheid van een historisch pand

Zittingen kanton per 8 december a.s. in stadhuis Harderwijk

Op woensdag 8 december 2004 zal de eerste zitting van de rechtbank Zutphen, sector kanton, locatie Harderwijk gehouden worden in een zaal van het stadhuis van Harderwijk. Hiermee komt een einde aan de periode waarin kantonzaken werden behandeld in het pand aan de Bruggestraat 49.

Als herinnering aan die tijd is een boekje verschenen, waarin met name in beelden de karakteristieke elementen van het pand zijn vastgelegd. Dit boekje wordt op vrijdag 26 november 2004 aan de (oud-)medewerkers van de locatie Harderwijk aangeboden tijdens een afscheidsbijeenkomst aan de Bruggestraat.

Kantongerecht in Harderwijk
Sinds 1231 is er sprake van rechtspraak in de stad Harderwijk, al zijn alle locaties waar recht werd gesproken niet meer te achterhalen. Bekend is dat de terechtzittingen in 1921 in het toenmalige gemeentehuis werden gehouden. Met het opzeggen van de huur werd het kantongerecht verplaatst naar de woning van de griffier, mr. Carp, aan de Vijhestraat. Tot 1983 zou het kantongerecht daar zitting houden. Op 9 november van dat jaar heeft het kantongerecht het gebouw aan de Bruggestraat in gebruik genomen als zittingslocatie.

Historie gebouw
In de Bruggestraat 49 werd een hele bijzondere locatie gevonden. Het herenhuis heeft zijn huidige vorm gekregen in 1712, toen Anthony van Westervelt 2 of zelfs 3 huizen samenvoegde tot 1 groot herenhuis. De lijstgevel in Louis XIV-stijl, die het huis nu nog siert, is toen gebouwd.

Uiteraard laat een huis als dit diverse historische details zien, ook al is over de jaren veel verdwenen door verbouwingen en restauraties. Grote zolders, waarin de separate huizen nog goed te herkennen zijn. Dichtgemetselde ramen in de achtergevel. Een prachtige keuken voorzien van een schouw, een oud formuis en betegeling met witjes tot het plafond. En heel veel kleine details, zoals telmerken op de balken.

Maar het belangrijkste historische deel van het huis aan de Bruggestraat is toch wel het panoramabehangsel in de grote kamer op de begane grond, voor de rechtbank de zittingszaal.

Panoramabehangsel
Het panoramabehangsel in Harderwijk is in 1814 ontworpen door Pierre-Antoine Mongin en gemaakt door de firma J. Zuber Cie in Rixheim, Frankijk. Vier panelen vormen tezamen âLa Grande Helvetieâ. Op de achterwand van de kamer hangen 2 panelen uit de uitgave âVue de Suisseâ. Alle panelen tonen taferelen uit Zwitserland, waarbij de nadruk ligt op het landleven en de nationale spelen. Met name âLa Grande Helvetieâ is historisch belangrijk, omdat in deze voorstelling voor de eerste keer de nadruk werd gelegd op de personages op de voorgrond. Zij onderscheiden zich in heldere kleuren van de achtergrond, de bergen, die in lichte kleuren zijn afgedrukt. Door deze werkwijze ontstaat een sterk gevoel van diepte.

Het behangsel in deze kamer bestaat uit 6 panelen en wordt omlijst door frieslijsten, randen, zuilen en motieven. Alle handgedrukt met behulp van drukblokken. Voor iedere kleur en tint was een apart drukblok nodig. Dit soort panoramabehangsels is zeldzaam geworden in Nederland. Slechts 4 voorbeelden zijn overgebleven in Balk, Winsum, Leusden en Harderwijk.

Praktische informatie
De locatie Harderwijk is al enige tijd een nevenzittingsplaats van de sector Kanton van de rechtbank Zutphen. Dit betekent dat er nog maar gemiddeld eenmaal per 14 dagen een zitting in Harderwijk plaatsvindt. De voorbereiding voor deze zittingen en de administratie gebeurt vanuit de locatie Apeldoorn. Het pand wordt dus minimaal gebruikt, en daarom worden de zittingen verplaatst naar een zaal in het stadhuis, waarvan met ingang van 8 december gebruik zal worden gemaakt.

De gemeente Harderwijk heeft het pand aan de Bruggestraat inmiddels aangekocht en bekijkt nog welke bestemming het gebouw zal krijgen.

Nadere informatie: communicatie@zutarr.drp.minjus.nl / telefoon (0575) 59 91 22