Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Raad Nederlandse Detailhandel Postbus 90801 2509 LV Den Haag t.a.v. dhr. drs. P. Verhoog, directeur Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 182 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2260 AD LEIDSCHENDAM

Uw brief Ons kenmerk
BAZ-04.105/PV/FvE SV/A&L/04/81233

Onderwerp Datum
Aof- en Aok-premie 2005 8 december 2004

Geachte heer Verhoog,

Uw brief van 17 november jl. met bovenstaand kenmerk heb ik in goede orde ontvangen. Hierbij wil ik ingaan op de inhoud daarvan.

U stelt dat doordat voor 2005 de Aof-premie hoger is vastgesteld dan door het UWV geadviseerd, eigenrisicodragers financieel worden benadeeld. Zij zijn immers deze hogere Aof-premie verschuldigd.

Uw opvatting dat eigenrisicodragers met een particuliere verzekering hierdoor financieel benadeeld worden, deel ik niet. Dit heeft de volgende achtergrond. De Aok-premie is voor 2005 verlaagd; de lagere WAO-instroom ligt hieraan ten grondslag. Omdat eigenrisicodragers geen Aok-premie verschuldigd zijn, genieten zij geen voordeel van deze verlaging. Het lagere WAO-volume zal evenwel ook in de premie voor de particuliere verzekering worden verdisconteerd; dit kan - afhankelijk van de polis ­ direct of met enige vertraging leiden tot een lagere premie. Indien voor de particuliere verzekering een meerjarige premie is overeengekomen, zal dit met enige vertraging gebeuren. Het al dan niet overeenkomen van een meerjarige premie voor de particuliere verzekering, is een vrijwillige keuze van bedrijven. Eenmaal gekozen voor meerjarige premies, geldt als consequentie dat gedurende de meerjarige periode de premie constant blijft.

De reden waarom de Aof-premie voor 2005 hoger is vastgesteld dan door het UWV is geadviseerd, is gelegen in het feit dat het kabinet bij de premievaststelling altijd het totale lastenbeeld in ogenschouw neemt. Omdat de Aof-premie verschuldigd is door alle werkgevers, heeft verhoging van deze premie effect voor eigenrisicodragers en niet- eigenrisicodragers.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(mr. A.J. de Geus)