Congres-en Studiecentrum VNG

Interne mobiliteit/externe mobiliteit/loopbaanbeleid

Nu even niet of zeker nu


8 december de Witte Vosch, Utrecht

Een jaar of tien geleden was het begrip employability hot. Loopbaanbeleid was nog geen ingeburgerd begrip, zeker niet bij gemeenten. Inmiddels is dat in veel gemeenten wel anders. Mede onder invloed van competentiemanagement en persoonlijke ontwikkelingsplannen is de aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers en actief sturen in loopbanen in veel organisaties min of meer ingeburgerd. Is de hype dan voorbij of moeten we hier nog iets mee?

Veel gemeenten zijn volop aan het bezuinigen. Moet je dan nog wel investeren in mensen? Bedrijfsvoering en dus ook HRM-budgetten staan onder druk en geld wordt, zeker in het komende jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, liever uitgegeven aan externe produkten. De bezuinigingen leiden tot uitstroommaatregelen en personeelsstops. Er zijn gemeenten die versneld mensen willen laten uitstromen. Is in dit kader nog wel plaats voor loopbaanbeleid en keizen we voor externe mobiliteit?

We moeten onszelf als HRM-professionals serieus nemen. Investeren in medewerkers moet altijd. We moeten onze besturen duidelijk maken dat investeren in de belangrijkste kapitaalsfactor noodzakelijk is voor motivatie, continuïteit en vooral voor onze klanten. Onderscheid tussen externe produkten en de interne bedrijfsvoering is niet mogelijk. Het zijn de medewerkers die het moeten doen ook in tijden van bezuinigingen of misschien wel juist in tijden van bezuinigingen.

Als we HRM-beleid serieus nemen kunnen we niet stoppen met loopbaanbeleid. We kunnen onze instrumenten niet loskoppelen. Of zijn er nog P en O-ers die denken dat mensen werken voor geld en verder niet moeten zeuren. Zijn er (integrale) managers die dit onderdeel van hun functie niet serieus nemen. Het is de taak van P en O om die managers te coachen en mee te nemen in de wereld die HRM heet. Het is ook de taak van P en O om een visie te hebben op HRM-beleid en deze uit te dragen. Missionariswerk dus om zowel bestuur als management begrip te laten krijgen voor deze wezenlijke taak in het functioneren van een organisatie.
Mensen zijn niet gelijk, mensen zijn uniek. Leeftijd en privé-situatie bepalen de levensfase waarin een mens zich bevindt. Levensfasen die eisen stellen aan het loopbaanbeleid dat gevoerd moet worden voor die mens. Mensen vereisen een unieke aanpak, maatwerk waarvoor de P en O-ers gevoel moeten ontwikkelen.
Gevoel start met inzicht, wat zijn levensfasen en welke invloed hebben ze.

We hebben geen geld en tijd voor loopbaanbeleid en mobiliteit. Samenwerking op dit terrein kan heel veel geld besparen. Gezamenlijk beleid ontwikkelen, gezamenlijk inkopen en gezamenlijk profileren kan voor gemeenten de sleutel zijn tot doorontwikkeling. Voorbeelden in de praktijk bewijzen dat het kan. Grote en kleine gemeente hebben zo hun eigen redenen om tot samenwerking te komen. Maatwerk is gewenst. Het is geen nieuws dat samenwerking alleen werkt met vertrouwen en draagvlak. Investeren hierin kost tijd en aandacht. De winst die te behalen valt maakt dit meer dan de moeite waard.

In een middag passeren alle vier de invalshoeken de revue en wordt u geïnformeerd, misschien wel geprikkeld om actie te ondernemen in uw eigen organisatie. Handvatten en praktijkverhalen bieden houvast voor haalbaarheid en realiteitszin. Na deze middag heeft u in elk geval een idee over de mogelijkheden en weet u waar uw uitdaging ligt.

Programma


13.30 uur 14.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

14.00 uur 14.10 uur Opening door de dagvoorzitter, Mw. Sandra Bruinsma, bestuurslid van de vakgroep P en O

14.10 uur 14.40 uur Inleiding door Dhr. Branko van Son, divisiemanager overheid TMOP: Loopbaanbeleid door bezuinigingen of bezuinigen door loopbaanbeleid?
Dhr. van Son zal spreken over loopbaanontwikkeling in relatie tot de naderende vergrijzingsgolf, die met name gemeenten zal treffen. Hij zet een aantal feiten op een rijtje en geeft enkele praktische tips om invulling te geven aan employability en intern loopbaanbeleid. Verder zal hij ingaan op de blijvende noodzaak om te investeren in personeel, ook in krappe (financiele) tijden!

14.40 uur 15.10 uur Inleiding door Dhr. Menno Doeven, gemeentesecretaris/ algemeen directeur van de gemeente Nijkerk: Loopbaanbeleid, mobiliteit en employability vanuit het HRM- perspectief
Rode draad in het betoog zal zijn de kunst te verbinden, dus verbindingen leggen tussen organisatieontwikkeling, het cultuuraspect waarin 7 kernwaarden door management en medewerkers werden gedefinieerd, de bezuinigingstaakstel- ling en modern HRM beleid.
15.10 uur 15.35 uur Pauze

15.35 uur 16.05 uur Inleiding door Mw. Kathelijne Drenth, adviseur bij het NPI, Instituut voor organisatie-ontwikkeling: Loopbaanbeleid vanuit het perspectief van de levensfasen. 'Het concept van de levensfasen is een concept om mee naar de ontwikkeling van mensen te kijken en daarop te sturen. Wat behelst het concept, wat zijn de voorwaarden om er mee te kunnen werken en hoe doe je dat überhaupt?'

16.05 uur 16.35 uur Inleiding door Dhr. Paul Stallenberg, Hoofd afdeling PIOF gemeente Nuth: IGOM - intergemeentelijke samenwerking bij mobiliteits- en loopbaanbeleid.
Medewerkers kiezen niet voor een baan maar voor een loopbaan. Gebondenheid aan één organisatie wordt steeds kleiner. Het bieden van een breed perspectief hierbij is een belangrijke factor bij het aantrekken en behouden (voor de regio of de sector) van gemotiveerd personeel. In de prak- tijk is mobiliteitsbeleid beter vorm te geven als je met een aantal organisaties samenwerkt. Dit vergroot het perspec- tief en bespaart bovendien veel geld.

16.35 uur Borrel

Datum en locatie
De themabijeenkomst vindt plaats op 8 december 2004 in de Witte Vosch te Utrecht.

Doelgroep
De themabijeenkomst is bestemd voor FAMO-leden, hoofden en medewerkers P&O en overige geïnteresseerden.

Kosten
De kosten van deelname aan de FAMO-themabijeenkomst bedragen 150 voor FAMO-leden en 200 voor niet-leden.
Na de bijeenkomst ontvangt u afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

Sponsors
FAMO wordt gesponsord door Deloitte, Bank Nederlandse Gemeenten, AON Nederland, TMOP, BMC, Ernst & Young Accountants, HumanCapitalGroup, Pink Roccade Civility, Haute Finance, PricewaterhouseCoopers, Eiffel en Resource Connection.

Inschrijving
Indien u zich voor deze bijeenkomst wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina. Een week voor de bijeenkomst ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging van uw deelname.
Registratie i.v.m. WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002 meldingsnummer m-1026707.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk (brief, fax of e-mail) tot uiterlijk een week voor de bijeenkomst. Indien annulering of verhindering niet een week voor de bijeenkomst wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Uw plaats worden mag ook ingenomen worden door een vervanger. U wordt verzocht deze vervanging door te geven aan het Congres- en Studiecentrum VNG.

Voor inlichtingen
Secretariaat FAMO
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070-3738100
Fax: 070-3738743
E-mail: cs@vng.nl