Gemeente Heerlen

8 december: debat in Bernardinuscollege

College Heerlen discussieert over toekomstig cultuurbeleid

Op 8 december aanstaande organiseert de gemeente Heerlen een discussie- c.q. inspraakavond over de beleidsvoorstellen op het gebied van cultuur in Heerlen. Het college heeft een cultuurnota opgesteld, waarin zij kaders aangeeft voor het Heerlense cultuurbeleid voor 2005-2008. Omdat cultuur óók dialoog met mensen is, voor íedereen is, en vooral ook enthousiasmerend moet zijn, wil het college graag de discussie aangaan met iedereen en met name het culturele veld. Wat zijn culturele ideeën die leven in de stad? Vindt men de beleidsaccenten die het college heeft gemaakt de goede? Of juist niet? Waar moeten we voor gaan en welke keuzes moeten we maken? De discussieavond vindt plaats in het Auditorium van het Bernardinuscollege, aanvang 19.00 uur.

Cultuur: pijler van de stad

Het college geeft in de nota onder andere aan dat zij in de periode 2005-2008 hoge prioriteit wil toekennen aan een versterking van het cultuurbereik voor met name jeugd en jongeren. Ook is het college voorstander van versterking van het cultureel ondernemerschap en de creatieve industrie. Cultuur moet meer dan nu het geval is, onderdeel uitmaken van de economische en ruimtelijke ontwikkeling van de stad. In de nota geven burgemeester en wethouders een voorzet voor die terreinen van kunst en cultuur, waarop zij de komende jaren het accent wil leggen. Behalve cultuureducatie en de begeleiding van jongeren op weg naar kunst en cultuur, vindt het college het stimuleren van festivals en evenementen erg belangrijk voor Heerlen. Ook het realiseren van een poppodium en atelierruimte voor kunstenaars heeft het college hoog in het vaandel staan. Verder wil het college de dansinfrastructuur in Zuid Nederland en de amateuristische kunstbeoefening stimuleren.

Discussie met culturele circuit

De voorstellen van het college zijn zeker nog niet definitief. Eerst zal nog uitgebreid met het culturele en kunstcircuit gesproken gaan worden over de beleidsaccenten zoals deze zijn voorgesteld. B&w hebben dan ook duidelijk aangegeven dat het hier een gedachtebepaling betreft en dat de voorstellen als raamwerk moeten worden gezien. Deze discussie en inspraak zal plaatsvinden op woensdag 8 december, van 19.00 tot 21.30 uur in het Auditorium van het Bernardinuscollege, Akerstraat 95. Iedereen die cultuur een warm hart toedraagt is hier van harte welkom. Vervolgens zal de nota nog uitgebreid door de raadsleden besproken worden in de commissievergadering Regionale Zaken, Cultuur en Beeldvorming van februari. Het is de bedoeling dat de cultuurnota in maart definitief door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De concept-cultuurnota ligt ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Geleenstraat 25.

HEERLEN, 23 november 2004

Concernstaf Communicatie,
Hanny Bladt
(045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl


---- --