Ingezonden persbericht

Limburgse imkers trekken aan de bel

Epidemie bedreigt bijen met uitsterven

LIMBURG, 20041130 -- Op 8 december vraagt de Bond van Imkers van de LLTB (georganiseerd in de Bedrijfsraad voor de Bijenhouderij) het Landbouwministerie dringend om strengere controles op de import van bijen. De bijen en hommels worden bedreigd door een kever (de kleine bijenkastkever - Aethina tumida) die zich in rap tempo over de hele wereld verspreidt. Sinds 1996 is hij vanuit Zuid-Afrika overgestapt naar Noord-Amerika. Egypte en Australië. Ondanks het importverbod op bijen dat sinds 11 december 2003 binnen geheel Europa van kracht is, werd de bijenkastkever op 13 oktober in Portugal aangetroffen. Daarmee heeft deze plaag nu ook Europa bereikt.


Enorme schade

De bijenkastkever vormt een grotere bedreiging dan alle tot dusver bekende bijenziekten. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen of -methoden bekend. Door de wereldwijde handel in bijen wordt deze kever per vliegtuig verspreid. Hij vormt een bedreiging voor het ecologische evenwicht en brengt enorme schade voor de landbouw en economie met zich mee. Bijen worden namelijk op grote schaal ingezet voor de bestuiving van allerlei gewassen en fruitbomen. Door de grootschalige inzet van pesticiden en vermindering van het aantal bloeiende planten waar ze nectar en stuifmeel kunnen vinden, zijn zowel de honingbij als wilde bijen en hommels steeds zwakker aan het worden. "Wenn die Biene von der Erde verschwindet, dann hat der Mensch nur noch 4 Jahre zu leben; keine Bienen mehr, keine Bestäubung mehr, keine Pflanzen mehr, keine Tiere mehr, keine Menschen mehr.. " (Albert Einstein).

Portugal

Al in maart vorig jaar trokken de Europese imkers bij de landbouwministeries en de Europese Unie aan de bel. Als gevolg van deze acties werd het importverbod uitgevaardigd. Sindsdien is de import van bijenvolken naar Europa verboden en worden strenge eisen gesteld aan de invoer van bijenkoninginnen. Desondanks bleken in Portugal besmette bijen uit Texas te zijn ingevoerd. De betreffende bijenvolken zijn inmiddels vernietigd en de eventueel met larven verontreinigde grond werd gedesinfecteerd.

Oncontroleerbaar

De 6 mm grote Zuid-Afrikaanse bijenkastkever is in Zuid-Afrika doorgaans alleen een gevaar voor zwakke bijenvolken, maar geldt ook daar als een plaag. De bijenrassen in andere landen blijken totaal niet bestand tegen deze parasiet. De kever kan ook van fruit leven, maar nestelt zich bij voorkeur in bijenkasten waar hij honderden eieren legt. De larven vreten de bijenraten op, waardoor de honing uit de kasten loopt, en verontreinigen de rest met hun uitwerpselen. Een besmet bijenvolk sterft binnen enkele weken volledig uit. De larven van de kever verpoppen zich in de grond in de omgeving van de bijenkast. De kever kan zich zeer snel vliegend over grote afstanden verplaatsen. De vermeerdering vindt daardoor vrijwel oncontroleerbaar plaats.
Daarnaast worden bijenkoninginnen en bijenvolken in pakketten over de hele wereld verstuurd. De besmetting in Portugal stamt van een illegale zending uit Texas die ongebruikelijk laat in het najaar plaatsvond.


Inlichtingen:
Bond van Imkers van de LLTB, Frans Heessen, voorzitter: tel. 024-6961217
Nadere info op: www.bijenhouden.nl, www.bienenstockkaefer.de, www.bugwood.org/factsheets/small_hive_beetle.html


Bond van Imkers van de LLTB
Postbus 960
6040 AZ Roermond




Ingezonden persbericht