Tibet Support Groep Nederland

'EU moet het opnemen voor Tibet'

Grote manifestatie in Den Haag tijdens EU-China top

DEN HAAG, 20041203 -- Tibetanen en Tibet supporters uit heel Europa komen op woensdag 8 december om 14.00 uur samen op het Plein in Den Haag tijdens de jaarlijkse EU-China-top. Ze willen er bij de Europese en Chinese leiders op aandringen Tibet in het middelpunt van een EU-China partnerschap te plaatsen. Ook is er aandacht voor de ter dood veroordeelde politieke gevangene Tenzin Deleg Rinpoche en ter ondersteuning van het EU-wapenembargo tegen China.



Vanaf 14.45 uur start er een vreedzame tocht, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, naar de Chinese ambassade. De demonstranten eisen de vrijlating van de Tibetaanse monnik Tenzin Deleg Rinpoche, die ter dood werd veroordeeld wegens vermeende betrokkenheid bij terroristische activiteiten. De demonstranten zullen bijna 32.000 handtekeningen aanbieden aan het ministerie van Buitenlandse Zaken met de dringende oproep aan de EU om aan te dringen op een substantiële dialoog tussen Peking en de Dalai Lama en met de oproep voor de vrijlating van Tenzin Deleg.


Tenzin Deleg Rinpoche is een bekend en gerespecteerd religieus leider. Zonder geloofwaardig bewijs dat hij bomaanslagen zou hebben gepleegd, werd hij op 2 december 2002 ter dood veroordeeld, met een opschorting van twee jaar. Hij werd het doelwit van de Chinese autoriteiten door zijn werk om het Tibetaanse boeddhisme te behouden, het ontwikkelen van sociale en culturele instellingen en door zijn trouw aan de Dalai Lama. Chinese regeringsfunctionarissen gaven recentelijk aan dat het tweejarige uitstel op 23 januari 2005 afloopt.


Tsering Jampa, directeur ICT Europe en voorzitster van TSG-NL: 'De Chinese regering moet de verplichtingen die voortvloeien uit internationale verdragen niet gebruiken als PR-middel. De zaak van Tenzin Deleg Rinpoche is opnieuw een voorbeeld dat de actuele situatie ter plekke ver afstaat van het beeld dat China op internationale bijeenkomsten, zoals deze EU-China-top, probeert te presenteren.'


De zaak van Tenzin Deleg Rinpoche en de Tibetaan Lobsang Dhondup, die samen met hem werd veroordeeld, zijn voorbeelden van de mensenrechtenschendingen van de Tibetanen in de huidige Chinese Volksrepubliek. Onmiddellijk nadat de veroordeling van Lobsang Dhondup op 23 januari 2003 werd goedgekeurd, werd hij weggevoerd en geëxecuteerd. Ondanks eerdere Chinese garanties aan de regeringen van de VS en de EU dat zijn zaak herzien zou worden.


Wapenembargo


Tibetsupporters en andere mensenrechtenorganisaties maken zich ook hard voor de instandhouding van het wapenembargo dat sinds 1989 geldt tegen China. Het embargo werd ingesteld na de gewelddadige onderdrukking van de studentenopstand op het Tiananmenplein en het aanhoudende geweld door het Volksbevrijdingsleger tegen protesten van burgers in Tibet.
Een coaltie van mensenrechtenorganisaties stuurde op 3 december een brief aan de Europes leiders, tegen een eventuele opheffing van het embargo. Want juist dat embargo zendt een krachtige boodschap aan China dat de staat van dienst op het gebied van mensenrechten verbeterd moet worden.


Ondanks het feit dat een overweldigende meerderheid in het Europees Parlement de instandhouding van het embargo steunt, is het aannemelijk dat de Europese leiders tijdens de top onder druk van China verdeeld zullen zijn over opheffing. Duitsland en Frankrijk zijn in het bijzonder voor opheffing om hun nationale wapenindustrie toegang te geven tot de winstgevende Chinese markt.


'Een beslissing om het embargo te beëindigen zonder verstrekkende en meetbare verbeteringen van mensenrechten betekent het opgeven van principes. Het geeft een politiek signaal aan een onderdrukkend regime zoals China, dat de EU commerciële afwegingen boven fundamentele mensenrechten plaatst. China verdient geen 'prijs' van de EU, allerminst in de vorm van wapens. China heeft laten zien dat het maar al te bereid is om die wapens intern te gebruiken tegen politieke dissidenten', aldus Tsering Jampa.


Vooral economisch belang


In de afgelopen jaren zijn de EU en China begonnen met de ontwikkeling van een 'strategisch partnerschap', uiteengezet in door beide zijden uitgebrachte beleidsstukken. Dit partnerschap draait echter voornamelijk om de economische belangen van beide partijen, zonder zich direct te richten op de ernstige schending van mensenrechten in China en de onopgeloste Tibet-kwestie. Voor een betekenisvolle relatie tussen de EU en China moet deze ernstige situatie worden opgelost.


Program European Tibet demonstration

Date: Wednesday 8 December 2004


'Tibet is the key to EU-China Partnership'


13.45 Music/ Signing messages of support for Tenzin Deleg Rinpoche


13.55 Prayer of Truth by Tibetan monk Lobsang Tenpa and all Tibetans


14.00 Opening by Tsering Jampa (5 min)


Explanation program of the day Jeanet van der Woude (3 min)


Speaker 1: Lobsang Tenpa, disciple of the Tibetan Buddhist leader Tenzin Deleg Rinpoche, unjustified sentenced to death (10 min)


Speaker 2: Erkin Alptekin, representative of the Uyghur people (5 min)


Speaker 3: Harry van Bommel, Member of the Dutch Parliament/ Socialist Party (5 min)
EU weaponembargo against China


Speaker 4: Vincent Brossel, French representative of Reporters without Borders (5 min)
Freedom of press and information in China


Speaker 5: Representative of Falun Gong (5 min)
Freedom of expression in China


14.45 Departure Peace March towards Ministry of Foreign Affairs
15.15 Read petition at the Ministry of Foreign Affairs


Continuation Peace March through centre of The Hague towards Chinese Embassy