Provincie Utrecht

Persbericht

Tuinieren in de wijk en werken op een landgoed

Provincie Utrecht steunt 25 woonzorgprojecten

7-12-2004
Wonen én zorg moeten volgens de provincie Utrecht binnen handbereik liggen voor de mensen die dat nodig hebben. Daarvoor zijn aangepaste woningen nodig, maar ook initiatieven die ervoor zorgen dat ouderen en gehandicapten zelfstandig kunnen blijven wonen en hun plek behouden in de maatschappij. In 2003 is de provincie daarom gestart met een stimuleringsregeling, als onderdeel van het programma Wel Thuis! Met deze subsidiestroom kunnen nu 25 woonzorgprojecten gerealiseerd worden en is ruim 731.000 euro gemoeid.

De projecten die in deze vierde tender van de stimuleringsregeling gehonoreerd worden, leveren 250 woningen op in een directe omgeving waar ook zorg aangeboden wordt. Concreet worden er met deze provinciale bijdrage meer dan 84 zorgwoningen gerealiseerd; de provincie wil in totaal 450 van dergelijke woningen laten bouwen. Verder worden met provinciale steun wijksteunpunten en woonzorgzones ingericht voor bewoners in Maarssen, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Amersfoort, Utrecht en Zeist.

Projecten in de provincie
Een greep uit de meest opvallende woonzorgprojecten:


-De Bilt: renovatie seniorencomplex De Toutenburg van corporatie SSW met o.a. nieuwe gemeenschappelijke ruimte, diensten die verleend worden en ruimte voor scootmobiles. Provinciale bijdrage is ruim 90.000 euro.


-Utrecht/Leidsche Rijn: stichting Portaal ontwikkelt voor mensen van 50+ en Surinaamse ouderen een wooncomplex met 59 appartementen in de sociale huursector. Voor o.m. een activiteitenruimte, zorgpost en ruimte voor een slaapwacht draagt de provincie 75.000 euro bij.


-Utrecht/Leidsche Rijn: in de wijk Vleuterweide komt een nieuw thuis voor gehandicapte kinderen met 5 zitslaapkamers, een gezamenlijke leefruimte, studiefaciliteiten en alarmeringsysteem. Het initiatief voor dit project "Kids on the Block" komt van de ouders van de kinderen en wordt uitgevoerd door Portaal. Provinciale bijdrage is 37.000 euro.


-Driebergen-Rijsenburg: op landgoed De Reehorst komt een woonwerkgemeenschap, waar 10 mensen met diverse zorgvragen fulltime meehelpen aan het onderhoud van deze locatie. Vier mensen gaan op dit landgoed wonen. Voor de verbouw van de boerderij draagt de provincie 35.000 euro bij.


-Amersfoort: in woonservicezone De Laak (Vathorst) komt een zorgsteunpunt en aangepaste woningen. Vanuit het steunpunt wordt hulp geboden aan veel verschillende doelgroepen. Om vanuit deze zorgpost dienst te verlenen aan mensen in 280 woningen stelt de provincie 30.000 euro beschikbaar.


-De Ronde Venen: stichting Welzijn Ouderen in deze gemeente organiseert veiligheidsbezoeken aan huis. Ouderen worden voorgelicht over inbraakpreventie en ongelukken in huis. Voor het afleggen van 250 huisbezoeken worden tien vrijwilligers opgeleid; de provincie subsidieert dit project met een bijdrage van bijna 5000 euro.


-Nieuwegein: stichting Nedereind ontwikkelt een Internetcafé, bedoeld als een ontmoetingsplek voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking die zelfstandig willen blijven wonen. Het café wordt door de jongeren zelf gedraaid. Provinciale bijdrage is ruim 8400 euro.


-Soest: op initiatief van de locale stichting Welzijn Ouderen gaan leerlingen uit het speciaal onderwijs aan de slag met het onderhoud van tuinen voor ouderen die dit werk zelf niet meer kunnen doen. Afgezien van de praktische voordelen levert dit initiatief nieuwe sociale contacten in de buurt op. De provincie draagt 7800 euro bij.

Vervolg
De provincie Utrecht houdt in 2005 nog twee laatste subsidierondes voor deze stimuleringsregeling. Aanvragen voor de vijfde tender sluiten op 1 april. Voor de laatste tender kunnen tot 1 oktober aanvragen worden ingediend. Met elke tender is een bedrag van 731.000 euro gemoeid.

Laatst gewijzigd op 12/07/2004 01:57:33 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl