Socialistische Partij

De Reïntegratiebranche: een half miljard over de balk

08-12-2004 * Reïntegratiebedrijven functioneren amper, maar strijken wel een half miljard euro per jaar op. Ze bieden vaak een ondeskundige en mensonwaardige behandeling, intimideren en dreigen met korting op de uitkering, bieden overbodige cursussen en scholingen die niet aansluiten bij de opleiding. Dit is het onthutsende beeld dat opdoemt uit een inventarisatie van klachten over reïntegratiebedrijven die de SP de afgelopen twee maanden verzamelde.

Jan de Wit "De privatisering van de arbeidsbemiddeling is een schandalige miskleun. Er wordt alleen al in 2004 een half miljard euro over de balk gegooid," aldus initiatiefnemer Jan de Wit, lid van de Tweede Kamer voor de SP. "Tienduizenden werklozen, arbeidsgehandicapten en mensen in de bijstand worden door de regering de arbeidsmarkt opgejaagd. Ze worden in cohorten geveild en komen dan in handen van ruim 200 reïntegratiebedrijven. Veel werkzoekenden hebben hoop dat ze aan het werk komen. Maar er is zelden werk en de werkloosheid neemt alleen maar toe. Voor velen is reïntegratie op dit moment daarom perspectiefloos."

"Reïntegratiebedrijven beloven een persoonlijke behandeling en maatwerk, maar in de praktijk komt daar niets van terecht. Veel mensen vinden op eigen kracht werk, maar toch vangt het reïntegratiebedrijf daar dan geld voor. Belasting- en premiegeld dat elders veel beter besteed zou zijn. Het geld dat nu over de balk wordt gegooid, kan beter gebruikt worden om de koopkracht van de minima te verbeteren. Reïntegratietrajecten moeten alleen worden aangeboden als er een duidelijk perspectief is op werk."

De klachten zijn de voor de SP aanleiding om de minister van Sociale Zaken te vragen de Algemene Rekenkamer een diepgaand onderzoek te laten instellen naar het werk van de reïntegratiebedrijven. * Download de volledige "Rapportage Meldpunt Klachten Reïntegratie" (PDF, 308KB)