Brandstichting kerk

Utrecht - Door een raam aan de achterkant van de protestantse Triumfator kerk op de hoek Marco Pololaan / Vasco da Gamalaan in Utrecht (Kanaleneiland) werd een molotovcocktail (een fles met brandbare vloeistof) naar binnen gegooid. De politie zoekt getuigen.

De Triumfatorkerk.

Buurtbewoners zagen vlammen en waarschuwden de politie. Die konden de brand op tijd blussen, waarmee het afbranden van de kerk is voorkomen.Het gebeurde op maandag 8 november tegen 23.00 uur. Waarschijnlijk is het geen politiek- of religieusextremistische daad, maar het werk van vandalen.

Kapotte ruit.

Daders
Waarschijnlijk gaat het om 2 jongens uit Utrecht van 19 en 21 jaar. Die zijn 2 weken na de brand aangehouden, maar blijven volhouden dat ze het niet hebben gedaan.

De lokatie van de kerk.

Volkswagen Golf
Getuigen die zich al hebben gemeld, verklaarden dat die avond in elk geval twee jongens in een blauwe Volkswagen Golf (met bijzondere lichtmetalen velgen, van het type BBS) zijn gestapt om de molotovcocktail in de kerk te gooien. Er werd een benzinelucht geroken en de Golf reed weg in de richting van de kerk. De huidige eigenaar van de Golf heeft overigens niets met de brand te maken.

De Volkswagen Golf.

Buurtbewoners / getuigen
Er moeten 4 tot 6 jongens van vermoedelijk Marokkaanse afkomst bij de brandstichting in de buurt zijn geweest. Eén van hen is lang en heeft een mager postuur. Ook andere personen, die de jongens hebben gezien of weten wie ze zijn, wil de politie graag spreken. In de krant heeft gestaan dat er wijkbewoners zijn in Kanaleneiland, die meer over de brand en de daders weten. De politie wil graag met deze wijkbewoners in contact komen. Volgens buurtbewoners moeten de daders worden gezocht in een hanggroep. Een groep van 30 tot 40 jongeren, die zich vaak ophouden in de Vasco da Gamalaan. De avond van de brand, maandag 8 november, zou een groepje naar de Triumfatorkerk zijn gegaan.

Jerrycan
De daders gebruiken een jerrycan en lieten die na de poging tot brandstichting achter bij de kerk. Zulke jerrycans worden verkocht bij BP-tankstations.

De jerrycan.

De politie vraagt

* Wie herkent zichzelf in één van de mogelijke getuigen van de brandstichting op maandag 8 november 2004, tegen 23.00 uur, of weet om wie dit gaat?

* Wie kan de door de daders gebruikte jerrycan in combinatie brengen met de daders, of heeft deze jerrycan aan ze verkocht?
* Wie heeft in het algemeen informatie over de brand in de Triumfatorkerk (hoek Marco Pololaan / Vasco da Gamalaan) in Utrechtse wijk Kanaleneiland en heeft hierover nog niet met de politie gesproken?

Op tv
Aan deze zaak werd op televisie aandacht besteed in AVRO's Opsporing Verzocht van maandag 6 december 2004 en het programma Bureau Hengeveld van RTV-Utrecht op dinsdag 7 december 2004.

Uw tip

Mensen met informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van deze zaak, kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief). Anoniem bellen kan ook met 0800-7000.