Gemeente Dordrecht


---

Stadswerven en Hofkwartier worden speerpunten

Burgemeester en wethouders van Dordrecht willen de komende jaren flink investeren in de binnenstad en De Stadswerven. Daarmee wil het college niet alleen de positie van de binnenstad en De Stadswerven versterken, maar van de héle stad. Met de beoogde investeringen van zo'n EUR 78 miljoen krijgt de economie van Dordrecht een stevige impuls en wordt de centrumfunctie voor de regio verbeterd.

Voorzieningen
Het college heeft zich de afgelopen tijd intensief bezig gehouden met de vraag wat met het terrein rond de voormalige scheepswerf De Biesbosch en Energiehuis gedaan kan worden en hoe een evenwichtige positie in de binnenstad en De Stadswerven kan worden bereikt. Het college wil namelijk de positie van beide versterken. Daarom is getracht met het schuiven en toevoegen van voorzieningen de juiste balans te vinden. De voorzieningen waar het hier onder meer om gaat zijn een nieuw theater en het Energiehuis waar muziekschool ToBe, Bibelot, de Popcentrale en verschillende theaterproductiegroepen onderdak vinden.

De Stadswerven
De Stadswerven wordt een bruisende mix van wonen, werken en recreëren. Met De Stadswerven worden historie en toekomst op een bijzonder aantrekkelijke wijze vormgegeven.

Hofkwartier
Het college heeft verder besloten om het Dordrechts Museum uit te breiden en het Regionaal Cultuurhistorisch Centrum (RCC) onder te brengen in het Hofkwartier. Het college heeft opdracht gegeven de huisvestingsvarianten van het Dordrechts Museum en het RCC uit te werken en te verwerken in een structuurplan dat in maart 2005 gereed moet zijn.

Bijgaande pfd-bestanden geven meer informatie over de plannen voor het centrum en De Stadswerven.

PDF icoon Ontwikkelingen binnenstad en stadswerven (141 kB) PDF icoon Locatieafweging (123 kB)
PDF icoon Kwaliteitsboek openbare ruimte (3531 kB) PDF icoon Kwaliteitsboek bouwvelden (2045 kB)