Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 8-12-2004

Medisch onderzoek Bijlmerramp afgerond

De minister heeft de laatste twee deelonderzoeken naar aanleiding van de Bijlmerramp aan de Tweede Kamer aangeboden.

Het gaat om twee onderzoeken (het epidemiologisch onderzoek en het effectonderzoek) die zich vooral richten op de ongerustheid waarmee onder andere hulpverleners te maken kregen. Zo werd bijvoorbeeld bekeken of deelname aan de eerdere onderzoeken van het Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmer (MOVB) de ongerustheid verminderde. Het is de eerste studie ter wereld die hiernaar op grote schaal heeft gekeken.

Het MOVB is in 2000 gestart. Het individueel medisch onderzoek en de eerste deelrapportage epidemiologisch onderzoek onder hulpverleners werden respectievelijk in maart 2002 en februari 2003 afgerond. Uit deze onderzoeken blijkt dat klachtenpatronen niet specifiek aan de Bijlmerramp zijn toe te schrijven. Een deel van de betrokken hulpverleners heeft meer klachten dan de niet-betrokkenen. Er zijn toen ook geen aanwijzingen gevonden dat zij meer lichamelijke schade hebben als gevolg van blootstelling aan giftige stoffen. Ook blijkt uit de laatste onderzoeken dat de zorgen en onzekerheden over de eigen gezondheid van de deelnemers door het MOVB niet zijn afgenomen.

Alle deelnemers van het MOVB hebben de mogelijkheid gehad ook een individueel medisch onderzoek te ondergaan. Zo nodig hebben ze advies gekregen over vervolgstappen.