Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

08-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

Minister-president Balkenende over EU-China-top

Spreekpunten minister-president en voorzitter Europese Raad Jan Peter Balkenende op persconferentie EU-China-top in Den Haag.

Het is alweer voor de zevende keer dat de EU en China elkaar op het hoogste niveau ontmoeten om over zaken van wederzijds belang met elkaar te spreken.

Vandaag hebben premier Wen en ik geconstateerd dat de relaties tussen de EU en China de afgelopen jaren steeds nauwer zijn geworden. Er kan met recht worden gesproken over een 'strategisch partnerschap'.

Dat de banden tussen Europa en China op uiteenlopende terreinen zeer stevig zijn blijkt uit de verdragen en overeenkomsten die zojuist zijn ondertekend.

Het gaat bijvoorbeeld om samenwerking om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan, en om de banden aan te halen op het gebied van wetenschap, technologie, energie en douane.

Ook hebben we overeenkomsten getekend op het gebied van sociale zekerheid, de uitwisseling en training van managers, informatietechnologie en hoger onderwijs.

Daarnaast hebben premier Wen, de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en ik natuurlijk van gedachten gewisseld over een serie onderwerpen waar de EU en China groot belang aan hechten.

Het is goed om precies te weten hoe de ander over bepaalde dingen denkt. Bijvoorbeeld over mensenrechten en de handelsrelatie.

Verder hebben we gesproken over het streven van beide kanten om tot een re-admissie-overeenkomst te komen. Beide partijen hechten eraan dat de overeenkomst er komt en vandaag zijn we weer een stukje verder gekomen.

Ook hebben we het gehad over het wapenembargo. De wederzijdse standpunten zijn op dit terrein bekend. Ik heb premier Wen uitgelegd dat binnen de EU bereidheid bestaat om te werken in de richting van opheffing van het embargo, maar dat dit in relatie moet worden gezien met de aanpassing van de EU-gedragscode voor wapenuitvoer. Daar wordt momenteel aan gewerkt.

Ik begrijp dat China dit ziet als een politiek signaal en dat het niet de bedoeling is om op grote schaal wapens in Europa aan te schaffen. Voor ons is dat uiteraard belangrijk, ook met het oog op regionale stabiliteit.

Ik ben zeer tevreden over het openhartige gesprek dat we hierover hebben gehad. Dat geldt ook voor het onderwerp mensenrechten.

De gesprekken werden gekenmerkt door een open en constructieve houding van beide partijen. We zetten onze besprekingen tijdens onze werklunch voort.

http://www.eu2004.nl/20041208-133235-I