KRO Reporter

Vanavond in Reporter:

Aflevering 4

'De geloofsgevangenis'

Een portret van Ayaan Hirsi Ali

21.00 uur Nederland 1

Aflevering 4 van een vierdelige serie over veiligheid Vanavond op Nederland 1, let op: 21.00 uur, Nederland 1 Een portret van de meest bedreigde vrouw in Nederland. Ayaan Hirsi Ali wordt al twee jaar streng beveiligd omdat zij de islam een "achterlijke" godsdienst noemt. Met gevaar voor eigen leven strijdt Hirsi Ali tegen de onderdrukking van moslimvrouwen. Sinds de moord op Van Gogh is zij ondergedoken en is haar stoel in de Tweede Kamer leeg.

Reporter ging op zoek naar haar drijfveren. En sprak met mensen die haar na stonden op cruciale momenten in haar leven.

De geloofsgevangenis van Ayaan Hirsi Ali

Reporter op woensdag, 8 december 2004, 21.00 uur, Nederland 1

KRO Reporter besteedt in het kader van een vierdelige serie programma's rond het thema 'veiligheid' op 8 december a.s. aandacht aan de politica Ayaan Hirsi Ali. Het is de laatste documentaire in deze reeks.

Sinds de moord op filmmaker Theo van Gogh is Hirsi Ali de zwaarst bewaakte politica van Nederland. Reporter zoekt naar de drijfveren van Hirsi Ali. Mensen die haar na stonden en staan op cruciale momenten in haar leven, nauwe vrienden van vroeger en nu, vertellen over de persoon Hirsi Ali en haar ontwikkeling als voorvechtster van de rechten van onderdrukte moslimvrouwen.

"Ayaan Hirsi Ali is opnieuw een vluchteling geworden," zegt een goede Somalische vriendin van het ondergedoken VVD Kamerlid in Reporter. "Dat moet verschrikkelijk voor haar zijn. Ayaan is een sociaal dier. Ze houdt van naar de film gaan, van uitgaan met vrienden. Dat kan allemaal niet meer. Ayaan zit in een gevangenis." De geschiedenis herhaalt zich. In 1992 vluchtte Ayaan Hirsi Ali van Kenia naar Nederland om te ontkomen aan een gedwongen huwelijk met een verre neef in Canada die ze nooit van haar leven had gezien. "Als klein meisje wist ik al dat ik niet zoals mijn moeder zou willen leven. Dat was mijn nachtmerrie," zou ze later zeggen. En nu is ze weer op de vlucht. Na de moord op Theo van Gogh, regisseur van de omstreden film Submission, week Hirsi Ali uit naar een tot nu toe onbekend buitenland, waar ze in ieder geval nog enkele weken ondergedoken zal blijven. Pas na afloop van het politieke kerst-reces zal haar veiligheidssituatie opnieuw worden beoordeeld. Reporter zendt woensdagavond een korte biografie van Ayaan Hirsi Ali uit. Daarin zijn nooit eerder vertoonde beelden van haar te zien op het eerste onderduikadres, waar ze twee jaar geleden al naar moest uitwijken. Ze zijn gemaakt door de Humanistische Omroep. Ze was toen met de dood bedreigd, nadat ze in een radioprogramma de islam een "achterlijke" godsdienst had genoemd. In die eerste onderduikperiode, in oktober 2002, werd ook het contact gelegd met de VVD. Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij, en een vriendin van Hirsi Ali, vertelt in Reporter: "Ayaan werkte toen nog bij de PvdA, maar ze vond dat haar beveiliging niet goed was geregeld, en toen vroeg ze: Cisca, ken jij misschien iemand? De enige die ik toen redelijk goed kende in de politiek, was Gerrit Zalm, en die heb ik toen gebeld. En zo is het contact tussen Ayaan Hirsi Ali en de VVD gekomen." Toen Hirsi Ali in 1992 naar Nederland vluchtte, was ze nog een gelovige moslim. De dood van haar twee jaar jongere zusje Haweya in 1998 stelde haar geloof zwaar op de proef. "Ze houdt de islam verantwoordelijk voor het overlijden van haar zusje," vertelt een vriendin van Hirsi Ali in Reporter. "Haweya vond dat ze haar geloof had verwaarloosd en raakte in een ernstige crisis. Ze was bang dat ze naar de hel zou gaan. In Kenia werd Haweya opgesloten in een klein donker kamertje en vastgeboden. Imams beweerden dat ze door de duivel werd bezeten. Ze sloegen haar om de duivels te verdrijven. Ayaan heeft toen niets voor haar zusje kunnen doen, ze voelde zich machteloos. Uiteindelijk is Haweya overleden."