Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Wouter Bos en de koers van de PvdA

Uitzenddatum: Wo. 8 december 2004, 20.30u
Verslaggeving: Albert Reinders

Wouter Bos werd twee jaar gekozen als lijsttrekker van de PvdA. Met hem moest een frisse wind door de partij gaan waaien: discussies in Den Haag moesten plaats maken voor een gesprek op straat met 'de gewone man'. Netwerk maakt de balans op: is Wouter Bos in zijn opzet geslaagd? En wat is de koers in deze roerige tijden?

Minder elitair
Voor een deel is de PvdA onder Wouter Bos veranderd. De landelijke fractie is minder elitair en minder naïef. Tweede Kamerleden komen regelmatig op bezoek bij lokale politici. Toch hebben een aantal prominente PvdAâers kritiek op het optreden van Wouter Bos en zijn fractie.

Identiteit
"De duidelijke koers die de samenleving verlangt, het leiderschap van de PvdA in het debat, dàt missen we nog", aldus de Tilburgse wethouder Jan Hamming. De partij is te weinig in het nieuws, stelt Utrechtse wethouder Hans Spekman. Ook oud-campagnedirecteur Jacques Monasch mist een eigen, uitgesproken identiteit van de PvdA.

Opiniepeilingen
De kiezer heeft veel vertrouwen in Bos: de partij scoort met ongeveer vijftig zetels goed in de opiniepeilingen. Kan de partij â met Wouter Bos aan het hoofd â een duidelijke lijn bepalen voor de nieuwe verkiezingen? Netwerk praat erover met deze PvdA-prominenten.