Socialistische Partij

Terreurdreiging vooral met het verstand bestrijden

08-12-2004 * De bedreigingen die in Nederland plaatsvinden zijn niet minder dan een bedreiging van de democratie. Dat zei Krista van Velzen van de SP vandaag in het debat over terrorisme in de Tweede Kamer. Zij sprak namens de fractie haar zorg uit over de veiligheidssituatie van Kamerleden. "Het is onacceptabel dat een van onze collega's vanwege deze dreiging niet naar de Kamer durft te komen."

De SP ondersteunt met klem de roep uit diverse hoeken van de samenleving vóór de vrijheid van meningsuiting en tégen het ophitsen van groepen tegen elkaar. Extremisme van elk soort moet worden afgewezen. De daders dienen te worden opgespoord en berecht en er moet meer werk gemaakt worden om uitsluiting en racisme tegen te gaan.

De SP steunt in grote lijnen de door de regering aangekondigde maatregelen, maar zal bij de uitwerking scherp toezien op de effectiviteit van de maatregelen en die afzetten tegen de inbreuk gemaakt worden op de privacy en de rechten van burgers. Van Velzen benadrukte dat extremistische sites zoals qoqas.nl (die uitlegt hoe iemand zich bruikbaar kan maken voor de gewapende jihad) steviger moeten worden aangepakt.

Van Velzen waarschuwde om 35 jaar falend integratiebeleid niet te projecteren op moslims en te koppelen aan terreur. Gebrekkige integratie en terrorisme zijn geen onvermijdelijke combinatie. "De toon van het debat is hard en soms polariserend en kwetsend. Ook dat is een exces. Tegelijkertijd moeten groepen mensen wel kritiek kunnen incasseren." Tevens hekelde zij het gebrek aan daadkracht dat dit kabinet aan de dag had gelegd om racisme te bestrijden en allochtonen en autochtonen gelijke kansen te bieden.

De organisatie van de terreurbestrijding is nog zeer ondoorzichtig. Er zijn volgens Van Velzen te veel ministers en coördinatoren betrokken. Zij geloofde minister van Binnenlandse Zaken Remkes niet, die beweerde dat hij en de minister van Justitie Donner nauw samenwerkten en, in de woorden van Remkes, `op elkaar geplakt' waren. Van Velzen: "Maar wie ligt er dan boven?"

De SP hoopt dat de organisatie van terreurbestrijding transparanter en opener wordt. "Als het beleid en de effecten ervan zichtbaarder worden, zal dat bijdragen aan een bredere steun onder de bevolking voor dit beleid."