Gemeente Ede

nummer 258 / Ede, 8 december 2004

Djopper-Ede: innovatief openbaar vervoer op bedrijventerreinen

Op 8 december 2004 hebben wethouder P. van t Hoog van de gemeente Ede en gedeputeerde mevrouw M. van Haaren van de provincie Gelderland het startsein gegeven voor de Djopper-Ede, een innovatieve vorm van openbaar vervoer op de bedrijventerreinen in Ede. De Djopper-Ede wordt verzorgd door Vervoersbedrijf BBA en biedt werknemers een aantrekkelijk alternatief voor het woon-werkverkeer. Dit project levert een concrete bijdrage aan het optimaliseren van de bereikbaarheid van de Edese bedrijventerreinen.

Een Djopper is een luxe personenbus voor maximaal 9 personen met een krant aan boord. Één van de werknemers is chauffeur en haalt onderweg naar zijn werk een aantal collegas die op de route wonen thuis op. De gebruikers van de Djopper-Ede kunnen van verschillende bedrijven afkomstig zijn. De reizigers worden bij hun werk afgezet. Zo kunnen zij snel, comfortabel en flexibel van huis naar hun werk reizen. Vervoersbedrijf BBA stelt de Djopper-Ede beschikbaar. Het busje maakt gebruik maken van busbanen en kan daardoor files vermijden.

De reizigers krijgen een Djopper-Ede abonnement. De prijs wordt bepaald door het aantal zones en ligt iets beneden die van een gewoon OV abonnement. Met dit abonnement kunnen de reizigers ook gebruik maken van het normale openbaar vervoer. Het abonnement is voor de werkgever en werknemer fiscaal aantrekkelijk.

De Djopper-Ede is een vorm van openbaar vervoer en zal met ingang van 12 december 2004 gedurende de gehele concessieperiode van 6 jaar door de BBA worden verzorgd. Volgens de BBA is er een goed perspectief voor de Djopper-Ede. De BBA baseert zich hierbij op de potentie van de Edese bedrijventerreinen en op de ervaringen met de Djopper in Brabant.

Optimum2-project
De Djopper-Ede is een onderdeel van het bereikbaarheidsproject Optimum2. In dit project werkt de gemeente Ede samen met de provincie Gelderland aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de Edese bedrijventerreinen. De Djopper-Ede wordt gefinancierd door de gemeente Ede, de provincie Gelderland en een EU-bijdrage. In samenhang met het opzetten van mobiliteitsmanagement levert de Djopper-Ede een concrete bijdrage aan het optimaliseren van de bereikbaarheid van de Edese bedrijventerreinen. Doelstelling is om 15 Djoppers-Ede te laten rijden. Dit betekent een besparing van ongeveer 3 miljoen autokilometers en dus minder auto´s in de ochtend- en avondspits.

---