Gemeente Alkmaar


Minder lang wachten voor een paspoort door invoering van `Paspomaat'

Alkmaar, 8 december 2004

Met de aanschaf van een `Paspomaat' wil de gemeente Alkmaar haar dienstverlening voor de burgers verder verbeteren. Door deze apparatuur wordt de wachttijd voor cliënten die een reisdocument komen afhalen, verkleind. Ook draagt de Paspomaat bij aan meer veiligheid en een grotere efficiëntie.

Op dit moment wordt in de publiekshal in het Stadskantoor gebruik gemaakt van een zogenaamd `buizenpostsysteem'. Wanneer een cliënt een paspoort of ander waardedocument komt afhalen bij de balie, vraagt de baliemedewerker het betreffende document op via de buizenpost, dat vervolgens via hetzelfde systeem vanuit de beveiligde ruimte naar de balie wordt getransporteerd. Hier gaat enige tijd overheen. Als gevolg hiervan moet de cliënt twee keer in de wachtruimte plaatsnemen.

Met de invoering van de Paspomaat is dit verleden tijd. Dit apparaat, dat in de beveiligde ruimte komt te staan, bevat een bepaalde hoeveelheid waardedocumenten. Nadat bij de balie de barcode van het gevraagde document is gescand, verstuurt de Paspomaat het document volledig automatisch en met een snelheid van 10 meter per seconde naar de balie. De cliënt hoeft dus niet terug naar de wachtruimte om de komst van het reisdocument af te wachten.
De Paspomaat houdt ook precies bij hoeveel waardedocumenten op voorraad zijn en welke documenten inmiddels zijn afgegeven. Het registreren hiervan gebeurt nu nog handmatig, wat de kans op fouten vergroot. Bovendien kan de Paspomaat op elk gewenst moment een overzicht uitdraaien van de uitgegeven en nog aanwezige documenten.

De Paspomaat gaat in eerste instantie reisdocumenten en vreemdelingendocumenten verstrekken. In een later stadium kan de apparatuur ook gebruikt worden voor het beheer en de uitgifte van rijbewijzen.

Op dinsdag 7 december heeft het college van B&W ingestemd met aanschaf van een Paspomaat. Wel moet de Raad zich nog over het voorstel buigen. Vanaf het moment dat de Raad akkoord is, kunnen de publieksbalies drie maanden later overgaan op de nieuwe apparatuur. Deze termijn is nodig voor onderhandelingen met de distributeur en plaatsing van de apparatuur.

9 december 2004