Universiteit van Amsterdam

Een nieuwe benadering voor een interactief simulatiesysteem


Promotie Informatica


donderdag 9 december 10.00 uur

Binnen het moderne wetenschappelijk onderzoek worden interactieve computersimulaties steeds belangrijker. Zij staan de onderzoeker toe simulatiemodellen interactief bij te sturen en aan te passen. Dit man-in-the-loop paradigma kan de efficiency van de aansturing van de berekening en daarmee ook van het gebruik van rekenkracht en opslagruimte sterk verbeteren. De complexiteit en ontwikkelingskosten van dergelijke systemen staan de algemene toepassing ervan echter in de weg: de implementatie van het interactieve simulatiesysteem (ISS) kost veel tijd en gaat ten koste van de tijd voor het eigenlijke experiment. Zhiming Zhao beschrijft een benadering voor het bouwen van ISS gebaseerd op een scheiding tussen functionele componenten van het systeem en de logische aansturing van de applicatie. Zhao demonstreert aan de hand van een medische toepassing voor het plannen van vasculaire operaties hoe een bestaand systeem snel voor een nieuwe toepassing kan worden aangepast.

Z.Zhao: An agent based architecture for constructing interactive simulation systems. Promotor is prof. dr. P.M.A. Sloot.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.