Universiteit van Amsterdam

Sterkere ontstekingsrespons na virale infectie


Promotie Geneeskunde


donderdag 9 december 12.00 uur

Tijdens of kort na het herstel van een virale infectie kunnen bacteriële complicaties optreden. Koen van der Sluijs ontdekte dat een virale infectie zorgt voor een sterkere ontstekingsrespons bij een bacteriële infectie. De verhoogde gevoeligheid voor secundaire bacteriële infecties is afhankelijk van meerdere factoren. Waarschijnlijk speelt de (hogere) productie van de anti-inflammatoire cytokine IL 10 een belangrijke rol. Die verhoogde IL 10-productie wordt mede bepaald door de expressie van een enzym dat tryptofaan afbreekt, een aminozuur dat onder andere nodig is voor de optimale groei van kinderen.

K.F. van der Sluijs: Inflammatory responses to viral airway infections and secondary bacterial complications. Promotoren zijn prof. dr. T. van der Poll en prof. dr. H.M. Jansen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.