Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Den Haag, december 2004

Staatssecretarissen Rutte en Van Gennip geven startschot Jong Ondernemen

Ondernemerschap heeft de aandacht van de politiek. De huidige cultuur en het klimaat om te ondernemen is in Nederland relatief slecht ontwikkeld in vergelijking met andere landen. Zo is maar 9% van de Nederlandse studenten van plan na het afstuderen een onderneming te starten tegenover 19% in de VS. Dit is een punt van zorg. Dat vindt ook Stichting Jong Ondernemen die zich inzet voor ondernemerschap door jongeren.

De ministeries OCW en EZ onderstrepen het belang van ondernemerschap in het onderwijs. Zij hebben afgelopen juli gezamenlijk een Actieprogramma Ondernemerschap op school opgesteld, om het zelfstandig ondernemen in het onderwijs te stimuleren. Op 9 december aanstaande lanceren Staatssecretaris Van Gennip (EZ) en Staatssecretaris Rutte (OCW) de Stichting Jong Ondernemen.

De doelstelling van Jong Ondernemen is jongeren in een doorlopende leerlijn (van basisonderwijs tot universiteit) de mogelijkheid te bieden een ondernemende houding te ontwikkelen en hen te laten ervaren welke kansen en uitdagingen het ondernemerschap biedt. Jong Ondernemen gaat uit van het concept learning by doing .

Graag nodigen we u uit om op 9 december aanwezig te zijn. De beide Staatssecretarissen geven hun visie op ondernemerschap in onderwijs, waarna ze het startschot geven voor het herboren Jong Ondernemen. De lancering vindt van 11:15 tot 12:15 uur plaats in perscentrum Nieuwspoort.

Achtergrond informatie
De stichting Jong Ondernemen is ontstaan uit de stichting Mini-Onderneming en de stichting Bizworld.

Studentenbedrijf
Studentenbedrijf is een leermethode voor MBO-, HBO- en WO studenten die tijdens hun studie in groepsverband een bedrijf oprichten. HBO/WO studenten bedenken een innovatief product. Door middel van een marktonderzoek bekijken de studenten of het product afzetmogelijkheden heeft. Daarna stellen ze een plan op om het product af te zetten. MBO studenten doen dit op soortgelijke wijze alleen hanteren zij een meer eenvoudige wijze. De VMBO studenten nemen goedlopende studentenbedrijven over om het nog een jaar door te laten draaien. De studenten kunnen in dat jaar besluiten om andere inkoopkanalen aan te boren, de verkoop anders te organiseren of het logo en de website aan te passen.

Bizworld voor het basisonderwijs
Bizworld brengt op een speelse wijze het bedrijfsleven in het klaslokaal. Leerlingen uit groep acht van de basisschool zetten in spelvorm hun eigen bedrijf op en houden zich onder andere bezig met de aandelenmarkt, het ontwerpen en verkopen van een product, het uitwerken van een reclamecampagne en het bijhouden van financiële rapportages. Door zelf actief bezig te zijn met het opzetten en leiden van een bedrijf, zien leerlingen het belang in van vakken als rekenen en taal.

Ondernemerscultuur en klimaat Nederland
De cultuur en het ondernemersklimaat rond veel onderwijsinstellingen in Nederland is relatief slecht ontwikkeld. Zo'n 60 a 70 procent van de starters gaf bijvoorbeeld aan dat hun opleiding niet had bijgedragen aan het aanleren van een ondernemende houding en slechts 9 procent van de HBO- en WO studenten was van plan na de opleiding een eigen onderneming te beginnen, dat blijkt uit de ondernemerschapsmonitor voorjaar 2002 van het ministerie van Economische Zaken. Meer aandacht voor ondernemerschap zou het onderwijs ook aantrekklijker kunnen maken en de uitval van studenten kunnen verminderen, met name in het VMBO en MBO.

Staatssecretaris Van Gennip (EZ) en de minister Van der Hoeven (OCW) hebben in juli het Actieprogramma ondernemerschap en onderwijs naar de Tweede Kamer gestuurd. Het lanceren van stichting Jong Ondernemen sluit goed aan op dit actieprogramma en wordt in het programma ook aangeduid als good practice .

Einde Bericht

Graag vernemen wij vooraf van u of u aanwezig bent op de bijeenkomst. U kunt zich aanmelden bij Relanda Smukyan 070-4161616. Ook voor een interview met een van de scholieren of de heer De Ruiter kunt u contact opnemen met dit nummer

Voor meer informatie over Stichting Jong Ondernemen of de perslancering kunt u contact opnemen met: Winkelman en Van Hessen, Odette Broens
Telefoon: 070 4161616