Ingezonden persbericht


Persbericht

Van: Federatie van Ouderverenigingen

Utrecht, 1 december 2004
Referentie: F01-1/1793/AtH

FvO: Neem recht op PGB op in WMO

Het persoonsgebonden budget (PGB) is een goede manier om de gewenste eigen verantwoordelijkheid vorm te geven. De Federatie van Ouderverenigingen eist voor mensen met verstandelijke beperkingen het handhaven van het recht op zorg, de mogelijkheid van een PGB, heldere indicatie en individuele maatvoering. De Tweede Kamer wil het persoonsgebonden budget in de WMO, maar staatssecretaris Ross geeft nog steeds geen duidelijkheid. Ouders van verstandelijk gehandicapten zijn bang en boos.

In de Tweede Kamer wordt op 9 december gesproken over de kabinetsplannen voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Met die plannen staat ook de toekomst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) ter discussie. Een AWBZ die was ingesteld om zekerheid te geven aan mensen die levenslang zorg nodig hebben, zoals mensen met verstandelijke beperkingen. Die zekerheid is op dit moment ver te zoeken. Als de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) inderdaad wil dat PGB een keuze wordt voor de gemeente, i.p.v. voor de burger, dan betekent dit dat het recht op PGB verdwijnt.

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) is blij dat de Tweede Kamer begin november de motie over de verplichting tot een persoonsgebonden budgetbinnendeWMOheeftaangenomen.Echtererblijftnogveelteveelonduidelijk.ZelfsinhaarrecentebriefaandeTweedeKamerwildestaatssecretarisnietzeggenofenhoezeditpersoonsgebondenbudgetindeWMOwilregelen.Bijvoorbeeld,alsgemeentenzorggaanverlenenopbasisvaneenPGB,wiedoetdandeindicatie

Wim van Minnen, directeur FvO: "Veel ouders zijn boos. Er blijft teveel onzeker. Men is bang voor de toekomst. Ouders die zelf een wooninitiatief begonnen met een PGB of ouders die zelf hun kind verzorgen met een PGB, weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Wij willen in de WMO voor mensen met verstandelijke beperkingen een recht op zorg, de mogelijkheid van een PGB, heldere indicatie en individuele maatvoering."

De FvO en het netwerk van budgethouders Naar Keuze blijven de komende weken samen met de verenigingen van ouders en verwanten van mensen met verstandelijke beperkingen het recht op eigen verantwoordelijkheid en vraagsturing onder de aandacht brengen van volksvertegenwoordigers en andere betrokkenen bij de WMO.

___
Noot voor de redactie,