Eneco

ENECO

Opening zonnecentrale Ecopark Waalwijk

Waalwijk, 3 december 2004 De zonnecentrale op de voormalige afvalstortplaats Gansoyensesteeg in Waalwijk wordt 9 december aanstaande officieel in gebruik genomen. De bouw startte een half jaar geleden. Wethouder milieu H. Bleekendaal van de gemeente Waalwijk en directeur ENECO Energie, Business to Business, A.L. Meijer verrichten de openingshandeling.

De voormalige vuilstortplaats in Waalwijk verandert steeds meer in een ecopark. De zonnecentrale met 4200 zonnepanelen is nu gereed. Er volgen nog vijf windturbines met elk een vermogen van 2 MW (MegaWatt). Als deze molens in het najaar van 2005 in werking worden gesteld, zullen ze samen met de zonnecentrale en de reeds aanwezige stortgasinstallatie ongeveer 6000 huishoudens van duurzame stroom voorzien. Door dit Ecopark wordt jaarlijks ongeveer 7000 ton CO2 uitstoot vermeden die bij een conventionele elektriciteitsopwekking wel zou vrijkomen.

Het project van ongeveer 17 miljoen euro wordt uitgevoerd en beheerd door ENECO Energie. De bouw werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Duurzaam Energiefonds Noord Brabant en SENTER/NOVEM. De voorbereiding en bouw van de mega-zonnecentrale vond plaats via een samenwerkingsovereenkomst. Hierin namen behalve de gemeente en ENECO Energie, ook Shell Solar en Artin BV deel.
Het Ecopark is een uniek project door het gebruik van drie opwekkingstechnieken van duurzame energie naast elkaar. Door deze toepassing wordt een laagwaardig terrein zoals van deze voormalige afvalstort, dat anders jaren niet bruikbaar zou zijn, toch goed benut.

Als straks het park helemaal klaar is, komt er uitleg over duurzame energie in het algemeen en over de installaties op het park in het bijzonder in een informatiecentrum bij het Ecopark. Meer over het park is nu al te vinden op de website www.ecoparkwaalwijk.nl.