Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

3 december 2004

Ministerie van VWS bezoekt Woerden Actief!

Op donderdag 9 december bezoekt een vertegenwoordiging van het Ministerie van VWS en het campagneteam van FLASH â de landelijke beweegstimuleringscampagne - Woerden om kennis te maken met Woerden Actief! Zij willen kennis maken met het lokale initiatief om het bewegen door de inwoners van Woerden te stimuleren. De activiteiten van Woerden Actief! worden ondersteund vanuit de landelijke beweegcampagne FLASH!.

De vertegenwoordigers van het ministerie van VWS maken tijdens het bezoek op de fiets kennis met verschillende activiteiten om het bewegen van de Woerdenaren te stimuleren. In het Hofpoort Ziekenhuis bezoeken zij het gezondheidsplein waar de gezondheid van medewerkers van het ziekenhuis wordt getest en waar een expositie over bewegen staat. De delegatie brengt daarna fietsend een bezoek aan het Minkema college (VMBO) en de Andersen basisschool. Daarna zal men teruggaan naar het Hofpoort Ziekenhuis. Hans van Helden, campagneleider van FLASH!, gaat in gesprek met betrokkenen bij Woerden Actief! en met mensen uit de doelgroep van het beweegactieplan over voorbeelden van verschillende activiteiten. Het werkbezoek wordt afgesloten met een gezamenlijke âgezondeâ lunch.

Woerden Actief! zet Woerdenaren in beweging
Het beweegactieplan Woerden Actief! daagt Woerdenaren uit in beweging te komen en een actieve levensstijl te ontwikkelen waarin bewegen een vaste gewoonte is. Dat dit nodig is blijkt uit het onderzoek van huisartsen en apothekers in Woerden dat concludeert dat ruim 30% van de Woerdenaren overgewicht heeft en onvoldoende beweegt. Woerden Actief! sluit aan bij de bestaande sport- en beweegprogrammaâs in Woerden. Wanneer blijkt dat deze lokale invulling van de landelijke FLASH!-campagne een succes is, kan Woerden Actief! als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.

Samen actief
In Woerden Actief! wordt samengewerkt door diverse lokale en regionale organisaties en zorginstellingen, waaronder de gemeente Woerden, Sportservice Midden Nederland, GGD Midden Nederland, Schakels, stichting Sociaal Kultureel Werk, vereniging Sportraad Woerden, Stichting Welzijn Ouderen, Stichting Gehandicapten Platform Woerden, het Hofpoort ziekenhuis, huisartsen, de praktijken voor fysiotherapie, Weidesticht en de Vierstroom. Woerden actief! staat tevens open voor nieuwe partners.

FLASH!
Eind 2003 is in opdracht van het ministerie van VWS de nationale campagne FLASH! gestart om mensen aan te zetten tot een meer actieve leefstijl. De afkorting FLASH! staat voor Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sporten, Huishoudelijke klussen. Het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie), gevestigd in Woerden, is samenwerkingspartner in FLASH! en is met name verantwoordelijk voor werkend Nederland in de landelijke beweegcampagne. Meer informatie vindt u op www.flash123.nl.

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met: NIGZ, Kees der Weduwe, campagneteam FLASH!, tel 0348 437684 / 06 - 21276961 / kderweduwe@nigz.nl.