THE GALLERY DONKERSLOOT

De Nieuwe Nachtwacht

P E R S B E R I C H T

DE NIEUWE NACHTWACHT, geschilderd door Ernst Voss, op bijna identiek formaat als het originele werk, wordt op de Miljonair Fair, donderdag 9 december 2004, voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Het doek is nog niet helemaal gereed. Tijdens de fair wordt nog doorgeschilderd. Rai Randstadhal 124 vanaf 9 tot en met 12 december 2004.

In samenwerking met Het Rembrandt huis/ Rijksmuseum, THE GALLERY Donkersloot en The Winston Group wordt op dit moment een uniek kunstproject, de creatie van de Nieuwe Nachtwacht op ware grootte, gerealiseerd.

De afbeelding zal - in tegenstelling tot de oorspronkelijk door Rembrandt van Rijn geschilderde Nachtwacht - later in de tijd zijn waardoor iedere figuur een net even andere houding, uitdrukking of plaats krijgt. De zijkanten van de afbeelding die destijds tijdens de verhuizing van de Kloverniersdoelen naar het paleis op de Dam (halverwege de 18e eeuw) wegens ruimtegebrek zijn afgesneden, zijn in deze nieuwe versie weer aan het groepsportret toegevoegd.

Toen het Rijksmuseum een onbeschilderd doek van Belgisch linnen met dezelfde afmetingen als de originele Nachtwacht nu inclusief de lijst: 3,80 bij 4.00 meter, onlangs gebruikte om de verhuizing van dit wereldberoemde schilderij te testen, werd het idee geboren een nieuwe versie van dit unieke kunstwerk te maken.

3 versies van DE NIEUWE NACHTWACHT
De Nieuwe Nachtwacht zal in totaal in 3 verschillende versies worden geschilderd. De 1e versie door Ernst Voss, de 2e door Neerlands nieuwe meesters Aldert Mantje en Jan Maris en de 3e Nachtwacht zal onder leiding van Sandra Derks worden gemaakt.
De opzet is om het schilderij een bijna vergelijkbare kwaliteit te geven als het doek van Rembrandt van Rijn. Ernst Voss werkt op dit moment koortsachtig in het Rijksmuseum aan zijn Nieuwe Nachtwacht om het doek in een zover mogelijk gevorderd stadium op de Miljonair Fair te kunnen tonen.
De verhuizing vanuit het Rijksmuseum naar de Miljonair Fair vindt plaats a.s. dinsdag 7 december tussen 15 en 16.00 uur.

Het tweede doek, waaraan naar verwachting een heel jaar non stop zal worden gewerkt, zal zich steeds op een andere bijzondere locatie bevinden. Het eerste halfjaar op Schiphol, in de nieuwe vleugel van het vliegveld naast het Plaza. Nadien zal worden geschilderd in het Rembrandthuis (waar Rembrandt van Rijn destijds zijn Nachtwacht ook daadwerkelijk heeft geschilderd !) Op al deze locaties kan het publiek de vorderingen aanschouwen.