STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Stormachtige groei Alzheimer Cafés

Stichting Alzheimer Nederland opent op donderdag 9 december haar 75e Alzheimer Café in het Brabantse Eersel. Zeven jaar geleden startte initiator en psycholoog Bère Miesen het eerste Café in Leiden. Praten over dementie voorziet in een grote behoefte, want inmiddels heeft Alzheimer Nederland ervoor gezorgd dat er op 75 plaatsen Cafés zijn.

Een Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familie, vrienden en hulpverleners. De gasten praten met elkaar over dementie, over de dingen die ze meemaken en over mogelijkheden voor hulp.

Iedereen die vragen heeft over dementie kan bij het Alzheimer Café terecht. Of iemand nu bang is te gaan dementeren, onlangs heeft gehoord dat hij dementie heeft, zorgt voor een dementerende vader, moeder of partner of er beroepshalve mee te maken heeft: iedereen is welkom. Alle gasten leren en profiteren van elkaars ervaringen, kennis en kunde.

In het Alzheimer Café staat iedere keer een ander onderwerp centraal onder aanwezigheid van een of twee gespreksleiders. De bijeenkomst begint met een presentatie in de vorm van een interview met een deskundige, een lezing of een videofilm.

Zo zullen gespreksleiders Ton van der Velden en Marijke Maas op de openingsavond in Eersel een presentatie over het thema 'Wat is dementie?' verzorgen. Na de pauze is er tijd om vragen te stellen en in discussie te gaan. Uiteraard is er een leestafel aanwezig met informatie over dementie en Alzheimer Nederland.

Organisator Carolien van der Heijden van het Alzheimer Café Eersel: 'Het succes van de Alzheimer Cafés is te danken aan het laagdrempelige karakter van de avonden. Aanmelden is niet nodig en geïnteresseerden kunnen vrijblijvend informatie krijgen of een praatje maken. Bovendien ontmoet men lotgenoten, waardoor iemand die met dementie heeft te maken niet het gevoel heeft dat hij er alleen voor staat. En dat allemaal in een gemoedelijke ambiance, zoals in ontmoetingscentra of in bestaande cafés.'

In Eersel kunnen geïnteresseerden elke tweede donderdag van de maand terecht in ontmoetingscentrum De Eikenburg. De zaal opent om 19.00 uur. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Na afloop kan men nog iets drinken en met elkaar napraten.

Noot voor de redactie,