ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: huishoudelijke zorg laat zich niet wegpoetsen

De huishoudelijke zorg, nu vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, zou in 2006 over moeten gaan, als het aan de staatssecretaris ligt, naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet regelt dat gemeenten verantwoordelijk worden voor de financiering en uitvoering van deze vorm van zorg. De gemeenten krijgen weliswaar een deel van het budget uit de AWBZ mee, maar krijgen geen vergoeding voor de te verwachten groei van de vraag. De WMO gaat dan ook uit van individuele verantwoordelijkheid, biedt geen zekerheid én leunt zwaar op familie, vrienden en liefdadigheid. Invoering van deze wet is volgens ABVAKABO FNV desastreus voor de huishoudelijke thuiszorg. Het leidt tot bezuinigingen, verlies aan werkgelegenheid en kwaliteit van de zorg. Op donderdag 9 december bespreekt de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid & Welzijn & Sport de contouren van deze wet. Onder het motto 'de huishoudelijke zorg laat zich niet wegpoetsen; de WMO niet zò' organiseert ABVAKABO FNV die dag een manifestatie waar de huishoudelijke thuiszorgers laten zien het niet eens te zijn met deze wet. Er worden ruim duizend werknemers uit de Thuiszorg verwacht.

Kwaliteit, werkgelegenheid en recht op zorg.
Vice-voorzitter Jenneke van Pijpen van de grootste vakbond in de collectieve sector:
'Voor ABVAKABO FNV gelden drie uitgangspunten:

1. De kwaliteit van de zorg moet gewaarborgd en controleerbaar zijn. De huishoudelijke zorg is meer dan schoonmaken. Thuiszorgers zijn goed opgeleide en hebben naast huishoudelijke taken òòk een sociale en signalerende functie. Deze functie kan niet gemist worden.
2. De werkgelegenheid van de thuiszorgers moet gewaarborgd zijn. In de huishoudelijke zorg werken veel vrouwen die, na lange tijd afwezigheid, hun eerste stappen weer zetten op de arbeidsmarkt. Ook voor de toekomst van de gezondheidszorg kunnen we deze vrouwen niet missen. Het is van het grootste belang om deze vrouwen perspectief te geven op werk onder goede voorwaarden. Medewerkers in de thuiszorg maken zich grote zorgen om de werkgelegenheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat het percentage werkenden in de thuiszorg dat denkt hun baan op het spel staat in een jaar tijd meer dan verdubbeld is (van 3 procent naar 8 procent).
3. Huishoudelijke zorg moet een verzekerd recht blijven. De WMO maakt het afhankelijk van gemeentelijk beleid of een oudere of gehandicapte recht heeft op zorg. De zorg moet echter algemeen toegankelijk zijn op basis van duidelijke criteria.'

De WMO doet, vooralsnog, aan deze drie uitgangspunten geen recht.

ABVAKABO FNV roept de leden van de Kamercommissie op de WMO kritisch te beoordelen op controleerbare kwaliteit, werkgelegenheid en recht op zorg. Invoering van de WMO zal heroverwogen moeten worden. Als toch tot invoering wordt overgegaan wil ABVAKABO FNV betrokken worden bij het formuleren van kwaliteitsnormen die gehanteerd gaan worden en garanties voor de werkgelegenheid.

Programma manifestatie
De manifestatie begint om 11.15 uur indeGroteKerkinDenHaag.Om 12 uur spreekt Tweede Kamerlid Gerdi Verbeet (PvdA). Daarna worden leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn & Sport door vice-voorzitter Jenneke van Pijpen van ABVAKABO FNV geïnterviewd over hun standpunten ten aanzien van de WMO. Jenneke van Pijpen zet in haar slottoespraak het ABVAKABO FNV standpunt uiteen.
---

Voor meer informatie over de manifestatie rond de WMO kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Kees Verhagen voorlichter (06) 55750889

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.


07 dec 04 15:53