Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Kort geding FvO over inzet PGB in onderwijs

7 december 2004

Geen recht op ontwikkeling voor ernstig gehandicapten?

Kort geding FvO over inzet PGB in onderwijs

Op 9 december speelt een kort geding van de ouders van Bastian tegen zijn school omdat deze school geen inzet van PGB-middelen wil toestaan. Bastian (13) is ernstig verstandelijk gehandicapt maar ontwikkelde zich mede door de inzet van een vaste extra begeleider goed in het speciaal onderwijs. Die begeleider werd betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB) van Bastian. Echter, de school laat sinds het begin van het schooljaar 2004 zijn persoonlijk begeleider niet meer toe. De Federatie van Ouderverenigingen vindt het een slechte zaak: iedereen heeft recht op passend onderwijs en voor eventuele problemen van de school kan een praktische oplossing worden gevonden.

Bastian is een jongen van 13 jaar met ernstig verstandelijke handicap. Bastian heeft een persoongebonden budget (PGB) waarmee zijn ouders de zorg en ondersteuning kunnen realiseren die hij voor zijn ontwikkeling nodig heeft. Het PGB wordt onder meer gebruikt om op een paar momenten in de week een vaste extra begeleider op de ZML school van Bastian te betalen. Dat is nodig want Bastian heeft méér zorg en ondersteuning nodig dan de school in Delft kan bieden.
Sinds Bastian in 1998 naar school gaat is hij erg vooruitgegaan. Hij werd zelfverzekerder. Hij gaat om met alle kinderen van zijn klas. Bastian werd beter verstaanbaar en begrijpt meer. Hij concentreert zich beter met schoolopdrachten en is meer zelfredzaam. De extra begeleider draagt daar aan bij door met Bastian en telkens een ander klasgenootje op oriëntatie in de samenleving te gaan. Met een strippenkaart de bus in, met de chipknip een gevulde koek kopen, op een boerderij kijken hoe een koe gemolken wordt.

Medio 2004 besluit de school dat de vaste begeleider van Bastian niet meer op school mag komen. De school zelf kan de extra begeleiding niet bieden.. Het gevolg is dat er veel minder mogelijkheden zijn om de ontwikkeling van Bastian echt te stimuleren. De vooruitgang van Bastian stagneert. Hij neemt minder initiatieven en is apathisch.

Het kort geding dat de ouders van Bastian met hulp van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) tegen de school hebben aangespannen speelt op 9 december in het Paleis van Justitie in Den Haag. Wim van Minnen, directeur FvO: Scholen moeten in Nederland gewoon onderwijs bieden. Ook kinderen met ernstige handicaps hebben recht op ontwikkeling. Bastian is geïndiceerd voor het ZML-onderwijs. Dankzij zijn PGB kan de extra begeleider ingehuurd worden. Wij zien geen praktische redenen waarom dit goed lopend traject beëindigd zou moeten worden.

Kennis maken met Bastian? Kijk op:

www.bastiandebruijn.nl
Meer weten over het PGB voor verstandelijk gehandicapten? Kijk op:

www.naarkeuze.nl