HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

HvA-docent schrijft eerste handboek SJD: boekpresentatie

Persbericht
7 december 2004

HvA-docent schrijft eerste handboek SJD
'Methodisch werken in de sociaaljuridische hulp- en dienstverlening' officieel aangeboden op 9 december 2004

Door de toename van het aantal wetten en regels, de complexiteit ervan en het labyrint van de bureaucratie is er de laatste jaren een groeiende behoefte ontstaan aan sociaaljuridische hulp en diensten. Door deze 'juridisering' van de maatschappij zijn sociaaljuridische vraagstukken echter steeds complexer geworden en is de behoefte aan meer informatie over de achtergronden en relevante methoden toegenomen. Het boek 'Methodisch werken in de sociaaljuridische dienstverlening' van Leo Witte bevat die informatie. Op donderdag 9 december a.s. wordt de eerste editie officieel aangeboden.

Nog niet eerder konden studenten en beroepsbeoefenaren in de sociaaljuridische hulp- en dienstverlening (SJD) gebruik maken van een eigen methodisch handboek. Voorheen werden methodieken in de SJD vooral ontleend aan aanverwante vakgebieden, zoals de maatschappelijke dienstverlening. Inmiddels is er veel veranderd op de terreinen waar SJD actief is en is de noodzaak van eigen SJD-literatuur sterk gestegen. Het nieuwe boek 'Methodisch werken in de sociaaljuridische hulp- en dienstverlening' van Leo Witte, docent methodiek aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) lenigt die behoefte. Aan de hand van uitgebreide praktijkvoorbeelden beschrijft Leo Witte zowel de juridische grondslag van terreinen waar problemen zich voordoen, de gebieden financiën (uitkeringen, lonen, schulden), werk, wonen en voorzieningen, als de juiste aanpak of methodiek van die problemen. Daarmee laat het boek de relatie zien tussen wetgeving en methodiek op de belangrijkste terreinen van de SJD.

'Methodisch werken in de sociaaljuridische hulp- en dienstverlening' is specifiek geschreven voor SJD-ers en vervangt een eerder boek van Leo Witte 'Materiële hulp- en dienstverlening'. Het biedt studiemateriaal voor de scholing en bijscholing van studenten en beroepsbeoefenaren in de beroepspraktijk en levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van het jonge vakgebied van de SJD, waarover pas sinds 1989 in Nederland wordt onderwezen.

De presentatie van 'Methodisch werken in de sociaaljuridische hulp- en dienstverlening' vindt plaats op donderdag 9 december om 15.00 uur in gebouw Wibauthuis, Wibautstraat 3, te Amsterdam. Sprekers zijn: Hannie Raaf (auteur 'Tussen hulp en recht'), Annemieke Sprenger (directeur Stichting Zuid), John Thamer (uitgever), en Wijnand Scholtens (directeur Instituut voor Hoger Juridisch Onderwijs van de Hogeschool van Amsterdam).
Aansluitend is er een borrel.

Voor meer informatie over deze boekpresentatie kunt u contact opnemen met Siep van der Werf, telefoonnummer 020-548 8137 / 599 5711.

Het boek is verschenen bij uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum in de reeks 'Methodisch werken' en bevat 402 pagina's. Het kost drieëndertig euro en vijftig cent. ISBN: 9031340596.


---

Noot voor de pers: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met HvA Persvoorlichting, Jiska Schoneveld (020-570 2569), e-mail: j.schoneveld@hva.nl.


07 dec 04 16:11