FNV BOUW

Verbeter de WOR, begin met afschieten WMW

De Wet Medezeggenschap Werknemers kan bij FNV Bouw geen genade vinden. Deze nieuwe wet is overbodig. Verbeteringen zijn ook in de WOR te regelen. Daarom organiseert de bond op donderdag 9 december een protestmanifestatie met 120 leden van ondernemingsraden. FNV Bouw vindt dat de Vaste Kamercommissie volgende week woensdag de WMW moet afschieten.

Ondernemingsraden, werkgevers en vakbonden hebben de nodige tijd in de 'evaluatie van de Wet op de Ondernemingsraden' gestoken. Natuurlijk zijn er knelpunten. En dus werden er de suggesties gedaan voor verbeteringen. Maar wat deed Minister De Geus? Die kwam opeens met een geheel nieuwe wet, de Wet Medezeggenschap Werknemers. Kernpunten ervan zijn decentralisatie en maatwerk per onderneming. Dat klinkt mooi, maar het effect is uitholling van de medezeggenschap. Want De Geus stelt voor dat ondernemingsraden bevoegdheden kunnen inleveren. Niet het minst belangrijke adviesorgaan van het kabinet, de Raad van State, noemt dat in strijd met de Grondwet. Verder wil de Minister de mogelijkheid openen dat werkgevers en werknemers bij CAO een afwijkende structuur van medezeggenschap afspreken. Alsof CAO-partijen daarop zitten te wachten: weer een controversieel punt op de onderhandelingstafel.

Op een ander punt treedt het wetsvoorstel weer merkwaardig in details. Zo wordt minutieus vastgelegd over welke onderwerpen de ondernemingsraad de achterban moet raad plegen en hoe de achterban onderwerpen op de or-agenda kan plaatsen. Op zich geen slecht idee, maar geen soelaas voor het vaak geconstateerde gebrek aan communicatie tussen achterban en raad. Bovendien een voorstel zonder tanden: de FNV heeft enquêterecht voorgesteld.

FNV Bouw is voorstander van een landelijke verkiezingsweek, zoals de WMW voorstelt. Zo'n opzet vergroot de aandacht voor de ondernemingsraden. Tegen vlottere kandidaatstelling heeft de bond op zich geen bezwaar, zij het dat het er nu op lijkt dat de Minister de vakbeweging uit de or wil weren. En informatierecht over de salarissen van de top in bedrijven met meer dan honderd werknemers is natuurlijk prima, maar dat had dan steviger geformuleerd moeten worden. Volstrekt daarmee in tegenspraak is dan weer het artikel dat het overleg over de 'algemene gang van zaken in de onderneming' wil terugbrengen van twee tot één keer per jaar. Verder ziet FNV Bouw weinig in 'vrijwillige mediation' bij geschillen: daar kan een werkgever wel erg vrijblijvend mee omgaan. Weinig ondernemingsraden lopen immers meteen naar de kantonrechter, zoals het wetsvoorstel openlaat.

En dan is er nog de scholing voor leden van ondernemingsraden. Het recht daarop wordt afgezwakt tot'kunnen scholing volgen'. En het Gemeenschappelijk Begeleidings Instituut Ondernemingsraden wordt met opheffing bedreigd, wat verlies aan kennis én aan subsidiemogelijkheden voor scholing betekent. Vooral dat laatste beperkt de mogelijkheden voor or'en om zich te laten bijscholen.

VOOR DE REDACTIE