Gemeente Eindhoven

Persbericht: 7 december 2004, no. 280

Landschapspark met woningen in de natuur

Groen licht voor realisatie Groenplaats Bosrijk

De gemeente Eindhoven, AM Wonen en Stam + De Koning tekenen op 9 december 2004 een overeenkomst voor de realisatie van Groenplaats Bosrijk. Deze overeenkomst gronduitgifte Bosrijk is door B & W van Eindhoven op 30 november 2004 goedgekeurd, samen met het definitief stedenbouwkundig plan (DOSP) en het beeldkwaliteitsplan voor Bosrijk. Bosrijk is het derde woongebied van de wijk Meerhoven.

In het DOSP zijn onder meer de te behouden locaties, de ondergrondse parkeerfaciliteiten, de locaties voor de ondergrondse afvalcontainers en de te behouden bomen in het plangebied aangegeven.

De basis voor de opzet van Groenplaats Bosrijk is de aanwezige groenstructuur. Veertig procent van het nieuwe woongebied blijft groen en ongerept. In het landschapspark domineren monumentale kastanjebomen, oude eiken, esdoorns en populieren. In het centrum van het gebied overheersen open velden. In het Beeldkwaliteitplan Bosrijk is een beeldregie voor de architectuur vastgesteld. Het beeldkwaliteitsplan dient onder andere om de bouwplannen te toetsen. Dit beeldkwaliteitsplan zal ter visie worden gelegd en daarna door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Prijsvraag
Voor de ontwikkeling van Groenplaats Bosrijk schreef de gemeente Eindhoven een prijsvraag uit. De visie van ontwikkelingscombinatie AM Wonen en Stam + De Koning bleek uiteindelijk de sterkste. Groenplaats Bosrijk wordt een bijzonder woongebied in een landschapspark ten westen van Eindhoven, waar in de periode 2005-2010 circa 460 woningen verschijnen. Het aandeel van AM Wonen en Stam + De Koning in de ontwikkeling van het gebied is gelijk verdeeld. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 110 miljoen.

Gevarieerde architectuur
Groenplaats Bosrijk krijgt een zeer gevarieerde architectuur, van romantisch tot modern, met een duidelijke samenhang. Belangrijke thema in het nieuwe woongebied is de overgang van openbare ruimte naar privé-domein. Groenplaats Bosrijk is naast de gebieden Zandrijk en Grasrijk het derde woongebied van Meerhoven. Een brede boulevard (Esplanade) vormt de verbinding met het luchthavengebouw en het toekomstige winkelcentrum Meerrijk.

Ruimte, vrijheid en privacy
De bijzondere woonomgeving van Groenplaats Bosrijk is bedoeld voor mensen die ruimte, vrijheid en privacy op prijs stellen. Landschapsarchitect Bart Brands heeft in zijn ontwerp veel aandacht besteed aan de natuurlijke overgang van het privé-woondomein in het landschapspark. De bewoners profiteren optimaal van de ligging van de woningen in een natuurgebied en hebben een ruim blikveld op de weidse en groene omgeving. De woningen worden ingepast in de bestaande groenstructuur. De prijsrange voor de woningen ligt tussen 180.000 en 700.000. De buitenruimtes van de woningen worden zeer divers ontworpen. Afhankelijk van de situatie zijn er zeer ruim gebouwde buitenruimtes, maar ook gezamenlijk omheinde tuinen en meer traditionele tuinen. De ontwikkelaars verwachten nog voor de zomer van 2005 de definitieve ontwerpen van de woningen te kunnen presenteren.

Registreren via website
Wethouder A. Pastoor tekent de overeenkomst namens de gemeente Eindhoven.
P. Slabbers, regiodirecteur AM Wonen, en J.A. Migchels , directeur Stam + De Koning, tekenen namens de marktpartijen. Tijdens de bijeenkomst zal wethouder Pastoor officieel de website van Groenplaats Bosrijk openen. Op deze site (www.groenplaatsbosrijk.nl) worden de plannen van het unieke woongebied toegelicht. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 9 december via deze site registreren voor een woning in Groenplaats Bosrijk.

© 2004 Gemeente Eindhoven