CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV Publieke Zaak bij WMO-debat op 9 december in Tweede Kamer

CNV Publieke Zaak is op donderdag 9 december aanwezig bij het Algemeen Overleg van de Vaste Commissie voor VWS in de Tweede Kamer over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De afgelopen maanden weken heeft de bond indringende gesprekken gevoerd met politici om de kwaliteit, de kwantiteit en de werkgelegenheid voor huishoudelijke thuiszorgers veilig te stellen.

Volgens CNV Publieke Zaak is er in de branche Thuiszorg veel onrust en onzekerheid over de gevolgen van de WMO voor zowel de cliënten als de werknemers. De leden van CNV Publieke Zaak in de Thuiszorg hebben bij herhaling alarm geslagen en de bond opdracht gegeven over de problematiek met de landelijke politiek in discussie te gaan.

Manifest
CNV Publieke Zaak heeft in CNV-verband het Manifest ondertekend voor het behoud van een kwalitatief goede thuiszorg. De bond vraagt garanties van de Tweede Kamer dat ook met de nieuwe WMO kwalitatief goede toegankelijke huishoudelijke zorg wordt geboden zoals dit nu nog het geval is vanuit de AWBZ.

11)'De huishoudelijke zorg mag niet 'verdampen' in het Gemeentefonds. Wij doen een beroep op de politiek te regelen dat de gemeenten straks als regisseurs van de WMO worden gecontroleerd op een juiste besteding van de financiële zorgmiddelen. Dit geldt ook voor de te leveren goede kwaliteit van zorg aan de burgers. De politiek heeft hierin een zware verantwoordelijkheid', aldus bestuurder Leon Vincken van CNV Publieke Zaak.

Werkgelegenheid
Vincken: 'We zitten niet te wachten op een toekomst waar goedkoop winkelgedrag van gemeenten ertoe leidt dat bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven de huishoudelijke zorg overnemen. Dit type van zorg kan niet de gewenste kwaliteit bieden en schaadt de belangen van de cliënten. Bovendien zou daardoor de werkgelegenheid van duizenden gekwalificeerde verzorgenden onnodig op de tocht worden gezet. Kwaliteit heeft gewoon zijn prijs. Ik heb er vertrouwen in dat de politiek rekening houdt met onze opvattingen.'

Informatie: Leon Vincken, landelijk bestuurder CNV Publieke Zaak, mobiel 06 51 85 45 99.


08 dec 04 15:39