COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Fraudebestrijding in de AWBZ op de goede weg

2004/13

Diemen, 9 december 2004

De organisaties die de AWBZ uitvoeren, besteden steeds meer aandacht aan de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik. 2003 heeft vooral in het teken gestaan van het ontwikkelen van fraudebeleid en de daarvoor nodige organisatie en procedures. Tot deze conclusie komt het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) in zijn rapport Bestrijding van Misbruik en Oneigenlijk gebruik AWBZ.

Op grond van het Fraudeprotocol, dat onderdeel uitmaakt van de Gedragscode voor de Zorgverzekeraars, zijn zorgverzekeraars en zorgkantoren sinds 1 januari 2004 verplicht een fraudebestrijdingsbeleid te ontwikkelen, een fraudecoördinator aan te stellen en fraudezaken te registreren. Daarmee is in principe sprake van een doeltreffend beleid om misbruik en oneigenlijk gebruik in de AWBZ te bestrijden. Uit het onderzoek van het CTZ blijkt dat veel zorgkantoren in 2004 hun activiteiten op het terrein van fraudebestrijding hebben geïntensiveerd.

Volgens opgave van de zorgkantoren hebben zij over 2003 vastgesteld dat in totaal
500.000 euro aan ten onrechte gedeclareerde zorg ten laste van de AWBZ is gebracht. Volgens het CTZ vormt dit bedrag echter geen goede indicatie voor de daadwerkelijke omvang van de fraude in de AWBZ. De nadruk bij de fraudebestrijding lag in 2003 op beleidsontwikkeling, organisatie en procedures. Daadwerkelijke uitvoering van het fraudebeleid door de zorgkantoren was nog slechts beperkt van omvang. Bovendien waren onderzoeken naar vermeende fraudesignalen nog niet afgerond en worden de resultaten van fraudeonderzoeken nog niet eenduidig geregistreerd.

Het CTZ stelt in zijn rapport dat de zorgverzekeraars en hun zorgkantoren bij de ontwikkeling van hun fraudebeleid meer gebruik moeten maken van risicoanalyses op fraudegevoelige aspecten in de AWBZ-verzekering. Verder beveelt het CTZ aan om de fraudealertheid onder de medewerkers van de zorgkantoren te vergroten en de frauderegistraties te verbeteren.

Zorgkantoren hebben in 2003 slechts in beperkte mate materiële controles uitgevoerd. Met deze controles wordt nagegaan of gedeclareerde zorg daadwerkelijk en doelmatig is geleverd. Op basis van afspraken in 2004 dienen zorgkantoren de materiële controles uit te breiden tot alle AWBZ-zorg. Het CTZ beveelt verder aan de controles op het Persoonsgebonden Budget (PGB) te intensiveren.

Bij de organisaties betrokken zijn bij de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik in de AWBZ is sprake van versnippering in beleid en uitvoering. In dit verband pleit het College voor een overkoepelend, uniformerend beleid en voor een centraal meldpunt voor fraude met zorgverzekeringen. Het CTZ is van mening dat na de invoering van de Zorgverzekeringwet en de Wet marktordening gezondheidszorg de fraudebestrijding nadrukkelijk aandachtspunt moet zijn voor de Nederlandse Zorgautoriteit.
//////////
Noot voor de redactie/