Gemeente Soest

Scholenbouwprijs 2004

Datum: 08/12/2004

Scholenbouwprijs 2004 'School en samenleving'

Breed Educatief Centrum De Plantage wint Vernieuwingsprijs

Het Breed Educatief Centrum De Plantage heeft de Vernieuwingsprijs gewonnen. Onderwijswethouder Harry Witte en Marijke Kemp, directeur van de basisschool De Egelantier, ontvingen de prijs - een cheque van 3.500 euro - uit handen van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vernieuwingsprijs een cheque van 3.500 euro

Breed Educatief Centrum De Plantage won de Vernieuwingsprijs, omdat het concept laat zien hoe in een wijk als de wijk Smitsveen een brede school een belangrijke functie kan hebben in het versterken van de buurt.

Architect Kees Willems kreeg de opdracht van de gemeente een breed educatief centrum te ontwerpen dat als gebouw naadloos in de wijk - tussen flats - past. Meerdere partijen, waaronder de gemeente Soest, de openbare school, de welzijnsstichting Balans, Stichting Kinderopvang Soest, en Mickey's Kinderdagverblijven, hebben een concept ontwikkeld, waarbij het kind in zijn omgeving centraal staat en waarbij het centrum zich richt op de buurt en de wijk. Dat ze daarin zijn geslaagd, bevestigt de jury van de Scholenbouwprijs.

De jury schrijft: "De relatie met het thema school en samenleving is manifest. Doel van het management is dan ook de onderwijskansen van kinderen te vergroten en de gegroeide zwarte school zodanig te ontwikkelen dat er weer een gemengde groep leerlingen ontstaat. Om die reden ontwikkelt de basisschool nauwe relaties met de naschoolse opvang en de brede welzijnsactiviteiten in het gebouw, die erop gericht zijn de sociale cohesie in de wijk te vergroten."

Buurt
Wethouder Witte en Marijke Kemp zijn blij dat Breed Educatief Centrum De Plantage gewonnen heeft om de inhoud. "De belangrijkste winnaars zijn daarom de gebruikers van het gebouw, de mensen die hard werken om van De Plantage een succes te maken en de buurt", zegt Witte. "Ja", zegt Kemp. "Van de 149 inzendingen hebben wij gewonnen. Het is een enorme bevestiging dat we met ons concept van de kunstmagneetschool goed bezig zijn. Dat vind ik erg belangrijk voor de buurt."

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer