Gemeente Breda

Breda neemt maatregelen tegen afvaltoerisme

Afvalservice van de gemeente Breda neemt met onmiddellijke ingang maatregelen om het afvaltoerisme op de Bredase milieustations verder tegen te gaan. Zo wordt de personele bezetting op de milieustations aan de Slingerweg 9 en het Spinveld 9 volledig ingevuld met goed opgeleide medewerkers. Verder worden de werkprocessen van alle medewerkers op de milieustations beschreven. Tevens krijgen de medewerkers van de milieustations handterminals waarin de gegevens van de bezoekers worden ingevoerd. Ook worden voortaan regelmatig steekproeven gehouden om te kijken waar de aanbieders van afval vandaan komen. Tot slot intensiveert de gemeente het overleg met de buurtgemeenten.

Inwoners van Breda betalen via de jaarlijkse afvalstoffenheffing voor alle diensten van Afvalservice. Daaronder valt onder andere het gratis aanbieden van particulier afval bij de milieustations. Bedrijven en mensen van buiten de gemeente Breda, moeten hiervoor aan de poort van de milieustations betalen. Om die reden moet iedere bezoeker van het milieustation zich legitimeren met een rijbewijs of een paspoort.

Onterecht gebruik
Afvalservice heeft het vermoeden dat er mensen onterecht gratis gebruik maken van de Bredase milieustations. De afgelopen periode is er op en rond de milieustations en op de invalswegen naar Breda veldonderzoek gedaan. Dit onderzoek geeft voldoende aanleiding tot het aanscherpen van de maatregelen. Het gaat dan om twee groepen mensen. Allereerst Bredanaars die niet alleen hun particuliere afval, maar ook hun bedrijfsafval op deze manier gratis proberen aan te bieden. Ook zijn het inwoners uit gemeenten rondom Breda die in hun eigen gemeente moeten betalen voor het aanbieden van afval op de milieustations.

Pakket maatregelen
Om dit misbruik tegen te gaan neemt de gemeente nu maatregelen op beide milieustations. Zo wordt de personele bezetting op de stations uitgebreid en worden de werkprocessen van alle medewerkers tot in detail beschreven zodat duidelijker wordt hoe te handelen in welke situatie. Ook krijgen de medewerkers van de milieustations handterminals waarin de gegevens van de bezoekers worden vastgelegd. Zo kunnen ze snel controleren hoeveel bezoeken iemand aan de milieustations heeft gebracht en welke soorten afval er zijn aangeboden. Ook houden de medewerkers van Afvalservice regelmatig steekproeven naar de woonplaats van de bezoekers en het soort afval dat zij aanbieden. Bij twijfel controleren de Afvalwachten het adres van de aanbieders.

Overleg buurtgemeenten
De gemeente gaat ook intensiever overleg voeren met de buurtgemeenten. Het doel van dit overleg is vooral om de problemen die Breda nu ervaart zichtbaar te maken.

Breda, 9 december 2004