Het Nederlandse Rode Kruis

09 december 2004
Directeur Jan Post neemt afscheid van het Nederlandse Rode Kruis

Jan Post temidden van zijn Rode Kruis-collega´s

Voordat hij bij het Rode Kruis kwam, werkte Jan Post zevenentwintig jaar bij Philips, waarvan een groot aantal jaren als directeur. Hij vertrok vanwege "de verkilling van het internationale bedrijfsleven." Zelf is hij altijd een directeur geweest die dichtbij de mensen staat. Een vriend maakte hem erop attent dat in de non profit-sector veel behoefte was aan mensen met zijn ervaring. Zo kwam hij in gesprek met het Rode Kruis.

Incognito op de rolstoelbus
Kort nadat Jan Post directeur was geworden, besloot hij door het land te reizen. Hij reed enige tijd incognito mee als bijrijder in een rolstoelbus. "Dit was een van mijn meest emotionele ervaringen bij het Rode Kruis. We vervoerden een patiënt die nog maar een paar maanden te leven had. Ik raakte in gesprek met een oudere verpleegster die haar vakantietijd opofferde. Het raakte, volgens mij, de essentie van het vrijwilliger zijn. Het hart op de juiste plaats en een grote sociale en maatschappelijke betrokkenheid."

Op werkbezoek in Pakistan

Als Jan Post eenmaal aan het woord is, kent zijn enthousiasme geen grenzen. Voorbeelden te over: het klimaatcentrum, het meldpunt vermisten, de nieuwe Mappa Mondo-huizen. De toekomst van het Rode Kruis ziet Jan Post met vertrouwen tegemoet. Wat betreft de activiteiten ziet hij twee speerpunten: het voorkomen en bestrijden van rampen, en sociale hulp zoals eenzaamheidsbestrijding. "Door de enorme vergrijzing hebben we straks te maken met grote groepen kwetsbare ouderen die de hulp van het Rode Kruis meer dan nodig hebben."

Wensenlijstje
"Ook heb ik een aantal wensen. De belangrijkste is wel dat ik jongeren nadrukkelijk oproep vrijwilligerswerk te doen in het kader van hun studie. Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis waar iemand de rest van zijn leven plezier van kan hebben." Jan Post verlaat het Rode Kruis met warme gevoelens. "Ik ben hier zo door geïnspireerd dat ik voorlopig nog niet denk aan stoppen!"