Gemeente Den Helder

09-12-2004 Knotten van wilgen gestart
Afgelopen week is Vrijwillig Landschapsbeheer begonnen met het knotten van de wilgen in Julianadorp. Daarna volgen de wilgen in Nieuw Den Helder, De Schooten en de Stad binnen de Linie.

Knotwilgen zijn van oorsprong schietwilgen. Door het regelmatig terugsnoeien van de takken van deze schietwilg ontstaat de knotwilg. De bomen zijn niet meer weg te denken uit ons landschap. Ze zijn vaak een sieraad voor de omgeving met hun knoestige gedraaide stammen en ze sieren in de zomer met hun prachtige groene pruiken menige weg en sloot. In Den Helder staan tussen de tien- en vijftienduizend knotwilgen. U komt u ze bijvoorbeeld tegen langs de Groene Slenk in Julianadorp, langs de Doggersvaart en de Burgemeester Houwingsingel. Het gesnoeide hout wordt gebruikt voor het aanleggen van houtrillen.

diertjes

Knotwilgen hebben een rijk planten- en dierenleven. Het snuitkevertje, bladhaantje en de boktor wonen graag in en op deze bomen. Maar ook grotere beesten, zoals muizen, bunzings en vleermuizen, gebruiken de knotwilg als woning. Verder hebben knotwilgen aantrekkingskracht op vlinders, insekten en vogels. De vogels vinden er niet alleen hun voedsel maar ook beschutting voor hun nest.