Den Haag, 9 december 2004

Vragen van de leden Van Dijken en Van Dam (beiden Partij van de Arbeid) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over ondertiteling van eredivisievoetbalwedstrijden

1. Bent u ervan op de hoogte dat SOAP! vorige week een symbolisch bod gedaan heeft op de uitzendrechten van de eredivisievoetbalwedstrijden om de aandacht te vestigen op het dreigende verdwijnen van ondertiteling als de uitzendingen bij een commerciële omroep terecht komen ?

2. Herinnert u zich de aftrap vorige week, door premier Balkenende en staatssecretaris Ross-van Dorp, van het initiatief Meer Dan Voetbal , een stichting die de aandacht wil vestigen op de maatschappelijke functie van voetbal?

3. Hoe groot acht u de kans dat, als één van de commerciële omroepen de uitzendrechten verwerft, de wedstrijden, samenvattingen en besprekingen voor doven en slechthorenden ondertiteld worden? In hoeverre verliest voetbal voor deze groep mensen in dat geval zijn maatschappelijke betekenis?

4. Hoezeer hecht u aan het behoud van ondertiteling van eredivisievoetbalwedstrijden voor doven en slechthorenden? Bent u bereid maatregelen te nemen om af te dwingen dat de wedstrijden, samenvattingen en besprekingen van het eredivisievoetbal altijd worden voorzien van ondertiteling?

Persbericht van SOAP!, 07-12-2004