Ingezonden persbericht


Utrecht, 9 december 2004

Schuldhulpverlening onder druk door toename vraag

Dit jaar zijn de aanmeldingen voor integrale schuldhulpverlening weer toegenomen met ruim 13,5%. Deze toename en bezuinigingen zetten de uitvoering van integrale schuldhulpverlening onder druk. Gemiddeld wordt het budget voor schuldhulpverlening door gemeenten volgend jaar níet verhoogd. Een forse verhoging van het budget is noodzakelijk gezien de grote vraag.

De cijfers komen uit de jaarlijkse quick scan van het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening. Het platform onderzocht in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten het verloop van het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening. In 2004 melden zich 152.000 huishoudens met schulden bij een Kredietbank, de Sociale Dienst van de gemeente of het maatschappelijk werk. Bijna een verdubbeling ten opzichte van 2001 (78.000).

Een belangrijke oorzaak is de economische recessie waardoor achterstanden ontstaan in vaste lasten. De euro speelt nog altijd een rol en veel mensen hebben last van de complexiteit van het financieel verkeer. Schuldeisers zijn minder bereid om mee te werken aan schuldregelingen. Agressieve reclame van kredietverstrekkers werken risicovol leengedrag extra in de hand. Ook de bekendheid van de mogelijkheden van schuldhulpverlening: goede voorlichting, laagdrempelige meldpunten en betere samenwerking met ketenpartners zorgen voor meer aanmeldingen. Schuldhulpverleners geven aan dat steeds meer jongeren en mensen met een psychiatrische achtergrond in de schulden geraken. Voor mensen met psychische problemen of een zeer ongestructureerde levenswijze is schuldhulpverlening een voorwaarde voor overige behandeling of begeleiding. Procentueel maken meer mensen met een modaal inkomen gebruik van de schuldhulpverlening. Steeds meer gemeenten verlenen geen schuldhulp meer aan schuldenaren met een inkomen boven 120% van de bijstand.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de schuldhulpverlening. Er zijn plaatselijk grote verschillen. Ondanks de toename van klanten groeit het budget voor integrale schuldhulpverlening gemiddeld niet. Bezuinigingen gaan veelal ten koste van de integraliteit van de schuldhulpverlening: minder budgetbegeleiding, minder preventie en dat betekent 'dweilen met de kraan open'.

Deze cijfers worden bekend gemaakt op het congres 'Integrale schuldhulpverlening anno 2005' - Geluk en schulden, vrijdag 10 december 2004 in de Reehorst in Ede. Georganiseerd door het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening, een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), sociale diensten (Divosa), kredietbanken (NVVK), en maatschappelijk werk (MOgroep). Tijdens dit congres wordt ook het onderzoek 'Minder geld, minder gelukkig?' Een onderzoek van het Nibud i.s.m. de Universiteit Wageningen gepresenteerd. Voor de uitkomsten over de relatie tussen inkomensterugval en de beleving daarvan heeft het NIBUD een persbericht uitgebracht.

Perscontacten:
Gemma Lenders, Maatschappelijk Ondernemers Groep, telefoon 030 - 298 34 42 of 06 - 53 32 37 59

De quick scan wordt op verzoek toegezonden.


---- --