Provincie Flevoland


Provincie waakt over kwaliteit Flevolandse Bodem

De provincie Flevoland maakt zich sterk om de goede bodemkwaliteit in Flevoland te behouden. Een nieuwe landelijke regeling, de zogenoemde vrijstellingsregeling grondverzet, gaat uit van een slechtere bodemkwaliteit in Nederland. Onverkorte toepassing van deze vrijstellingsregeling in Flevoland zou kunnen leiden tot
verslechtering van de bodemkwaliteit.

De provincie komt nu met regels om een verantwoord evenwicht te vinden tussen enerzijds het hergebruik van grond in Flevoland - het zogenoemde grondverzet - en anderzijds de bescherming van de bodem.

Eind november hebben Gedeputeerde Staten van Flevoland deze nieuwe milieuregels vastgesteld voor het hergebruik van grond als bodem. In de praktijk betekent dit een verruiming van de bestaande
mogelijkheden. Dit is van belang voor bouwactiviteiten, wegenaanleg, wegenonderhoud en de bescherming van het milieu. De nieuwe regels zijn door gedeputeerde Bouwmeester aan de Flevolandse gemeenten overgedragen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe regels.

De provincie heeft samen met de Flevolandse gemeenten, een bodemkwaliteitskaart en een bijbehorend bodembeheerplan voor het hergebruik van grond als bodem in het landelijk gebied van de provincie Flevoland opgesteld. Landelijk is eerder al geconcludeerd dat de voorschriften voor regulier grondverzet onnodig beperkend zijn. Gebruik maken van de vrijstellingsregeling betekent minder regels en minder kosten voor grondverzet. Ook is minder handhaving nodig. Een en ander is van belang voor gemeenten, provincie en particuliere opdrachtgevers voor grondverzet.

Om gebruik te kunnen maken van de Vrijstellingsregeling dient de kwaliteit van de ontvangende bodem te zijn vastgelegd in een bodemkwaliteitskaart en de regels voor grondverzet in een bodembeheerplan. De bodemkwaliteitskaart Flevoland beschrijft de kwaliteit van de bodem in Flevoland en deelt deze in zones in. Het bodembeheerplan geeft aan waar het grondverzet geheel vrij is en waar vooraf een toets op vergelijkbare kwaliteit moet plaatsvinden. Voor de bescherming van het grondwater in de waterwingebieden zijn extra regels opgenomen.

Nadere informatie kunt u opvragen bij de heer G.B. Ekelmans (0320-265436) of de heer P.H.J.A. Richters (0320-265412) van de provincie Flevoland.