Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

stukken - Antwoorden op ...

Antwoorden op kamervragen over een Haïtiaanse man die bij een achtervolging door de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba is doodgeschoten

9 december 2004

Vragen van de leden Externe link Leerdam (PvdA) en Externe link Vos (Groen Links) aan de ministers van Justitie en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over een Haïtiaanse man die bij een achtervolging door de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba is doodgeschoten.
---


1. Vraag Heeft u kennisgenomen van het artikel `Kustwacht Sint Maarten schiet Haïtiaan dood? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Kunt u -hangende het justitieel onderzoek- de toedracht van dit voorval schetsen?

6. Vraag
Heeft de in deze zaak de geweldsinstructies nauwkeurig opgevolgd?

7. Vraag
Kunt u bevestigen dat de Haïtiaanse man in het hoofd is geraakt als gevolg van het deinen van zijn boot en die van KWNA&A? Zo ja, is hier dan sprake van een grove inschattingsfout van de KWNA&A? 2)


2,6 en 7 Antwoord Over de toedracht van het voorval kan ik, hangende het onderzoek naar de feiten door het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen, geen mededelingen doen.


3. Vraag Kunt u aangeven wie de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse operaties van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba (KWNA&A) draagt? Wie is hier politiek verantwoordelijk voor?

3. Antwoord
De Commandant Kustwacht, belast met de algehele leiding van de Kustwacht Nederlandse Antillen en Aruba, is operationeel verantwoordelijk voor de dagelijkse operaties. Deze operaties worden, voor zover het de opsporingstaken van de Kustwacht in de wateren van de Nederlandse Antillen betreft, uitgevoerd onder aansturing van het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen, waarvoor de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen politieke verantwoordelijkheid draagt. In het onderhavige geval betrof het een operatie onder aansturing van het Openbaar Ministerie te Sint Maarten.


4. Vraag Kunt u aangeven wie de richtlijnen vaststelt inzake de opsporing van mensensmokkelaars door de KWNA&A?

4. Antwoord
De richtlijnen voor de opsporingstaken van de Kustwacht in de wateren van de Nederlandse Antillen, waaronder de opsporing van illegale immigranten en mensensmokkelaars, worden vastgesteld door het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen.


5. Vraag Wat zijn de geldende geweldsinstructies in dergelijke gevallen? Zijn deze helder geformuleerd?

5. Antwoord
In het onderhavige geval is de regeling ambts- en geweldsinstructie Korps Politie Nederlandse Antillen van toepassing. In deze regeling is ten behoeve van opsporingsambtenaren die betrokken zijn bij de maritieme rechtshandhaving, zoals opsporingsambtenaren van de Kustwacht, een specifiek op maritiem optreden toegesneden geweldsinstructie opgenomen. Deze geweldsinstructie is helder.


1) de Volkskrant, 29 september jl.
2) http:// Externe link www.amigoe.com, "Dode kapitein nog niet geïdentificeerd", 28 september jl.