Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

belastingstelsel 2004 en 2005

Reparatie buitengewone uitgavenregeling mislukt

Bij de behandeling van het Belastingplan 2005 in de Tweede Kamer op 17 en 18 november heeft het voorstel van de Chronisch en Gehandicapten Raad (CG-Raad) tot reparatie van de buitengewone uitgaven-regeling het niet gehaald.

De CG-Raad heeft een groot aantal rekenvoorbeelden opgesteld waarbij de fiscale aftrek volgens de oude en de nieuwe BU-regeling wordt vergeleken voor verschillende inkomensgroepen, huishoudsituaties (alleenstaand en gehuwd/samenwonend), leeftijdsgroepen (65- en 65+). Uit de voorbeelden blijkt dat mensen die al eerder aftrek hadden er in vrijwel alle gevallen in de nieuwe regeling op achteruit gaan, behalve wanneer de specifieke uitgaven zeer hoog zijn.

Hoewel de rekenvoorbeelden van de CG-Raad door het Ministerie van Financiën niet bestreden werden, zou er volgens de cijfers van Financiën geen sprake zijn van een besparing op het macrobudget van de buitengewone uitgaven. Daarmee viel voor de Tweede Kamer, die in meerderheid het reparatievoorstel van de CG-Raad aanvankelijk steunde, de noodzakelijke dekking weg om het reparatievoorstel te effectueren.

Wel heeft de staatssecretaris van Financiën bij de behandeling van het Belastingplan toegezegd, dat, wanneer er in 2005 realisatiecijfers beschikbaar komen over de kosten van de nieuwe regeling buitengewone uitgaven en er dan sprake zou zijn van een besparing de besparingen aangewend kunnen worden voor een bijstelling van de regeling. De CG-Raad zal zich dan opnieuw inzetten voor een verbetering van de regeling.

Klik hier voor specifieke achtergrondinformatie over dit onderwerp

(Geplaatst: 9 december 2004)
---