Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

NIPO: Nederlander vreest ongelijkheid in zorg

Plannen kabinet ondermijnen positie gehandicapten en chronisch zieken

Onderzoek, in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), steunt de bevindingen van de CG-Raad dat plannen van het Kabinet leiden tot een ongelijke positie van mensen met een handicap en chronische ziekte. Het onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, laat grote ongerustheid en onzekerheid onder Nederlanders zien: 71% van de Nederlanders is bang voor grote verschillen in zorgvoorzieningen tussen rijke en arme gemeenten als het Kabinet de huidige plannen voor de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO) doorzet.

De CG-Raad ziet zich met het onderzoek gesteund in zijn pleidooi voor het handhaven van het verzekerd recht op zorg. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 71% van de Nederlanders een grote tweedeling in de zorgvoorziening voor mensen met een handicap, chronische ziekte en ouderen verwacht. Bovendien geven mensen aan weinig vertrouwen te hebben in gemeentelijke zorgvoorzieningen; 80% meent dat een zorgverzekeraar over meer kennis beschikt om zorg te verlenen. 80% maakt zich zorgen over het vervallen van subsidies voor verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen onder de huidige plannen voor de WMO. Men vraagt zich af wat er gebeurt als gemeenten deze subsidies niet kunnen of willen opbrengen. 40% van de Nederlanders meent dat er nu al onvoldoende hulp beschikbaar is voor mensen met een handicap of chronische ziekte, die afhankelijk zijn van hulp. Voor zwaardere vormen van hulp aan familieleden, bijvoorbeeld wassen en aankleden, is weinig animo.

Daarbij komt dat slechts 3% van de Nederlanders op de hoogte is van de kabinetsplannen met de WMO (en de desastreuze gevolgen daarvan). Volgens de CG-Raad is dat een bedroevend laag percentage voor plannen die leiden tot een verlies van het verzekerd recht op zorg en een fundamenteel ongelijkwaardige positie van mensen met een handicap en chronische ziekte.


* Klik hier voor de Word-versie van het rapport van het "Opinie-onderzoek voorzieningen chronisch zieken en gehandicapten" van TNS-NIPO.


* Klik hier voor de PDF-versie van het rapport van het TNS-NIPO-onderzoek.

(Geplaatst: 9 december 2004)
---