Gemeente Heeze-Leende


Samenwerking Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre

Samenwerking Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre hebben op 8 december 2004 een intentieverklaring getekend om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst. De schaalgrootte van de afzonderlijke gemeenten maakt het vaak lastig om de diverse wet- en regelgeving kwalitatief juist uit te voeren. Door samen te werken is een kwaliteitsslag te maken doordat de ervaring en deskundigheid van medewerkers voor meerdere gemeenten te gebruiken is. Bovendien zal door samenwerking de spankracht van de deelnemende gemeenten zowel individueel als collectief toenemen door een vergroting van ambtelijke slagkracht.

Samenwerking
De gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre kennen veel gemeenschappelijke problemen. Op diverse taakgebieden zoals inkoopbeleid, ruimtelijke ontwikkeling en brandweer bestaat al samenwerking tussen de gemeenten.

Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre wensen te komen tot structurele, niet-vrijblijvende en voor een langere termijn geldende samenwerking. Hiervoor is op 8 december 2004 de intentie uitgesproken om te komen tot gestructureerde en geformaliseerde samenwerking op vooralsnog de volgende taakvelden:

· Bouw- en woningtoezicht;

· Juridische controlling;

· Personeel en Organisatie;

· Sociale Zaken.

Voor deze terreinen is in eerste instantie gekozen omdat hier snel winst te boeken is en/of de urgentie evident is. Met het te boeken resultaat willen de gemeenten een fundament slaan om ook naar de toekomst toe verder samen te werken, waarbij de taakvelden mogelijk kunnen uitbreiden.

Uitdagend voor personeel
De intentie tot samenwerking is ook voor de ambtenaren uitdagend. Iedere gemeente heeft medewerkers die gespecialiseerd zijn op een specifiek beleidsterrein. Door de samenwerkende gemeenten gebruik te laten maken van die specialistische kennis, kunnen alle vier gemeenten de wet- en regelgeving kwalitatief juist toepassen, zonder dat ze allemaal energie en tijd moeten steken in het opdoen van die deskundigheid. Door het uitwisselen van deskundigen ontstaan ook meer mogelijkheden voor ontplooiing van medewerkers binnen het samenwerkingsverband en is de kwetsbaarheid in geval van tijdelijke uitval van personeel aanzienlijk beperkt.

Uitvoeringsdocumenten
De komende maanden zullen onder leiding van de gemeentesecretarissen van de vier gemeenten uitvoeringsdocumenten worden opgesteld. In maart 2005 zullen aan de vier colleges op genoemde taakvelden de uitvoeringsdocumenten worden aangeboden ter besluitvorming. Voor zover deze samenwerking de kaderstellende rol van de raad raakt zullen voorstellen ter besluitvorming aan de onderscheidenlijke raden worden voorgelegd.