CDA

09-12-04
Verburg: De breedste schouders dragen de zwaarste lasten

Deze week wordt in de Tweede Kamer gesproken over de koopkrachtontwikkeling voor 2004 en 2005. De gerealiseerde cijfers voor de koopkracht in 2004 blijken positiever te zijn dan eerder werd aangenomen. De verwachte koopkrachtdaling voor 2005 valt iets hoger uit dan eerder werd aangenomen. Dit komt door de te verwachten verhoging van de ziektekostenpremies. CDA-Tweede Kamerlid Gerda Verburg onderstreept in haar eerste reactie op de cijfers dat dit beeld in in zijn totaliteit niet tegen vallen.
Verburg: Voor 2004 geldt dat de praktijk beter uitpakt dan de voorspelling deed vermoeden. Voor volgend jaar zit er nog voor niemand een verbetering in het verschiet, omdat het herstel van de economie nog op zich laat wachten. Het grote verschil met de cijfers van vorig jaar is dat het koopkrachtverlies voor de mensen met de kleinste portemonnee beperkt blijft. Daarnaast zie je dat de breedste schouders de zwaarste lasten dragen en dus procentueel en feitelijk het meeste inleveren. Dit is voor het CDA altijd de belangrijkste randvoorwaarde geweest, aldus Verburg

Woensdag is in de Tweede Kamer voorafgaand aan de behandeling van de begroting Sociale Zaken gedebatteerd over de koopkrachtontwikkeling. In dit debat heeft Verburg voorstellen gedaan die ervoor zorgen dat ook in 2005 de lagere inkomens worden ontzien. Ten eerste sprak Verburg uit dat er meer gedaan kan en moet worden aan het ondersteunen van individuele mensen en huishoudens die het moeilijk hebben. Het generieke beeld ziet er niet slecht uit, maar er kunnen zich altijd situaties voordoen, waardoor mensen het door onvoorziene omstandigheden extra moeilijk krijgen. Daarom zal er via de bijzondere bijstand maatwerk moeten worden geleverd voor die situaties, waarmee mensen hun individuele koopkracht fors kunnen verbeteren. Teveel zien we nog dat er geld bij gemeenten op de plank blijft liggen en er te weinig initiatieven zijn om mensen die dat nodig hebben naar de bijzondere bijstand te begeleiden. Gemeenten zullen hier harder aan moeten trekken, maar ook maatschappelijke organisaties zouden mensen meer kunnen ondersteunen bij het vinden van hun weg naar de bijzondere bijstand. Dat geldt ook voor het in aanmerking komen voor de verzilveringsregeling, aldus Verburg.

Ten tweede hield CDAer Verburg tijdens het debat de minister een voorstel voor dat is opgesteld door de ouderenbonden om iets extras te doen voor ouderen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon. In dit voorstel komen 300.000 ouderen volgende jaar in aanmerking voor 100 euro extra. Veel ouderen hebben er moeite mee om naar de bijzondere bijstand te gaan, op deze manier kunnen we gericht juist deze ouderen met de kleinste beurs ondersteunen, aldus Verburg. De minister gaf in het debat aan met de ouderenbonden over dit voorstel in gesprek te zullen gaan.

Vervolgens heeft Verburg het kabinet de resolutie van het CDA-congres van 13 november jl. voorgehouden. Verburg: Er is al veel gedaan om ervoor te zorgen dat de lasten eerlijk verdeeld worden. Natuurlijk kan niemand een koopkrachtgarantie afgeven, maar het is wel de expliciete wens van het CDA dat ook bij eventuele toekomstige bezuinigingen moet gelden dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Tenslotte heeft Verburg ook de positie van huishoudens met een middeninkomen onder de aandacht gebracht. Deze huishoudens, meestal gezinnen met kinderen, zijn de ruggengraat van onze samenleving. Dat besef leeft te weinig. Deze gezinnen krijgen steeds zwaardere lasten op hun rug gelegd krijgen. Zij komen niet in aanmerking voor extra toeslagen, kwijtschelding of tegoedbonnen en hebben ook geen belangengroep, die actie voor hen voert. Daarom vragen wij ook nadrukkelijke aandacht voor hen, aldus Gerda Verburg.